Κρίση στην Ουκρανία: Μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και αποστολή φρεγάτας, προσφέρεται να στείλει η Ισπανία

Η Ισπανία προσφέρεται να στείλει μαχητικά-βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία, ως μέρος της αποτρεπτικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη ενώ ήδη προωθεί για την επόμενη εβδομάδα την ενσωμάτωση της φρεγάτας Blas de Lezo στη Μαύρη Θάλασσα. Η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, επικύρωσε τη δέσμευση της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επέλεξε την «αποκλιμάκωση» και μια διπλωματική λύση στην τρέχουσα κρίση.

Το υπουργείο Άμυνας προώθησε για την επόμενη εβδομάδα την ενσωμάτωση της φρεγάτας Blas de Lezo στον μόνιμο στόλο του ΝΑΤΟ, που θα πλεύσει μέσω της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Είχε προγραμματιστεί ότι η Blas de Lezo, μια από τις πιο σύγχρονες φρεγάτες του Ισπανικού Ναυτικού, με έδρα το Ferrol (A Coruña) και με 215 ναύτες, θα συμμετείχε στη συμμαχική επιχείρηση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά λόγω της έντασης με τη Ρωσία , το ΝΑΤΟ αποφάσισε να έχει όλες τις μόνιμες δυνάμεις του έτοιμες.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ισπανία συμμετείχε ενεργά στα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της. Η κύρια συμβολή του σε αυτή την αποτρεπτική ανάπτυξη είναι το μηχανοκίνητο πεζικό με 346 στρατιώτες και οχήματα μάχης Leopard και Pizarro, που σταθμεύουν στη βάση Adazi (Λετονία), 120 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, έδωσε «όλη τη στήριξη» του κόμματός του στην κυβέρνηση ενόψει της κρίσης στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Αντίθετα, ο Ενρίκε Σαντιάγο, Γενικός Γραμματέας του PCE και υφυπουργός για την Ατζέντα 2030 προειδοποίησε μέσω τουίτερ ότι «η προώθηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία είναι σοβαρό λάθος για την Ευρώπη, απειλεί την ειρήνη και είναι στρατηγικά αδέξια: θα αυξήσουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τον πληθωρισμό… Η Ευρώπη πρέπει να παρέχει μέτρα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, να αποφύγει τη στρατιωτικοποίησή της και να παράσχει εγγυήσεις ειρήνης στα μέρη». Με την άποψη του τελευταίου συμπλέουν και αρκετά μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας που είναι μέλη των Ουνίδας Ποδέμος.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος