Κοινή δήλωση ΔΝΤ, ΠΟΥ, ΠΟΕ & Παγκόσμιας Τράπεζας για την πανδημία – Τι προτείνουν

Τους ηγέτες όλων των κρατών να χρηματοδοτήσουν επειγόντως έναν νέο χάρτη πορείας προϋπολογισμού 50 δισ. δολαρίων με στόχο να επιταχυνθεί η δίκαιη διανομή εργαλείων υγείας που θα βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας η οποία έχει καταστρέψει ζωές και τα μέσα διαβίωσης για 18 μήνες, παρότρυναν πριν από λίγο οι επικεφαλής των παγκόσμιων χρηματοδοτικών οργανισμών, υπηρεσιών υγείας και εμπορίου.

Σε δήλωση που έκαναν οι ηγέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ή με κίνδυνο συνεχιζόμενων κυμάτων και της έκρηξης κρουσμάτων του COVID-19 καθώς και πιο μεταδοτικών και θανατηφόρων παραλλαγών του ιού γεγονός που θα υπονόμευε την παγκόσμια ανάκαμψη. Σημειώνουν δε πως πλέον έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν θα υπάρξει ευρεία ανάκαμψη χωρίς τερματισμό της κρίσης στην υγεία με πρόσβαση στον εμβολιασμό που αποτελεί το κλειδί και για τα δύο.

Η κοινή δήλωση βασίζεται σε μια πρόσφατη ανάλυση του προσωπικού του ΔΝΤ , η οποία διαπίστωσε ότι απαιτούνται νέες επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, της προσφοράς, των εμπορικών ροών και της παράδοσης, εργαλείων υγείας, η οποία θα επιταχύνει τη δίκαιη διανομή διαγνωστικών, οξυγόνου, θεραπειών, ιατρικών προμηθειών και εμβολίων.

Με τα 50 δισ. δολάρια, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επικεφαλής να τερματιστεί η πανδημία ταχύτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να μειωθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για παγκόσμια παραγωγή ύψους 9 τρισ. δολαρίων έως το 2025.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος