ertnews.gr

Κίνα: “Χειρουργική” στο DNA εμβρύων για θεραπεία της αναιμίας (video)

28/09 20:14
Κίνα: “Χειρουργική” στο DNA εμβρύων για θεραπεία της αναιμίας (video)

Ένα και μοναδικό “λάθος” στα τρία δισεκατομμύρια “γράμματα” του γενετικού μας κώδικα (DNA), ευθύνεται για το παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που ονομάζεται μεσογειακή αναιμία (β-Thalassemia) και προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο HBB. Με στόχο να ανακοπεί η κληρονομικότητα της νόσου από γενιά σε γενιά και να βρεθεί η θεραπεία της αναιμίας, επιχειρήθηκε η διόρθωση της μετάλλαξης, για πρώτη φορά, σε ανθρώπινα έμβρυα, γεγονός που πυροδοτεί και αντιδράσεις βιοηθικής.

Ο Κινέζος καθηγητής David Liu, επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, περιγράφει την επέμβαση ως “χημική χειρουργική”.

Η ιατρική επιθεώρηση Protein and Cell που δημοσιεύει τη μελέτη, επισημαίνει ότι είναι η πρώτη διόρθωση μεταλλαγμένης νόσου σε ανθρώπινα έμβρυα, με την τεχνική που ονομάζεται βασική επεξεργασία “γραμμάτων” του γενετικού μας κώδικα.

Αλλάζοντας ένα G σε ένα A, δηλαδή με επεξεργασία των τεσσάρων βάσεων (αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη) που είναι οι κώδικες για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι “αφαίρεσαν το λάθος” από τα εργαστηριακά έμβρυα.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ιστούς που ελήφθησαν από ασθενή με αιματολογική νόσο και σε ανθρώπινα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω κλωνοποίησης.

Τα έμβρυα δεν εμφυτεύτηκαν σε μήτρα, γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία της μεθόδου όπως τόνισαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Για γενετική επανάσταση στην πρόληψη κληρονομικών ασθενειών, κάνει λόγο ο καθηγητής Junjiu Huang του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, από το Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, χαρακτηρίζει μεν ιδιοφυή τη νέα μελέτη, ωστόσο διερωτάται γιατί οι Κινέζοι επιστήμονες δεν έκαναν περισσότερες έρευνες σε πειραματόζωα πριν περάσουν στα ανθρώπινα έμβρυα, τονίζοντας ότι προκύπτει τεράστιο θέμα δεοντολογίας και ηθικής ειδικά για την Κίνα που έχει έναν από τους πιο χαλαρούς μηχανισμούς αναφορικά με τα έμβρυα και τη γενετική.

ΠΗΓΗ:BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version