ertnews.gr

“Κατάκτηση” του διαστήματος – Η εξερεύνηση της ΝΑSA στον “κόκκινο πλανήτη” (video+νέες φωτό)

19/02 20:30
“Κατάκτηση” του διαστήματος – Η εξερεύνηση της ΝΑSA στον “κόκκινο πλανήτη” (video+νέες φωτό)

EPA/CHRISTOPHE PETIT-TESSON

Ιστορία γράφτηκε την Πέμπτη 18/2/2021 με το διαστημικό όχημα της NASA με την ονομασία “Επιμονή” να προσεδαφίζεται με απόλυτη επιτυχία στον πλανήτη Άρη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα.

Μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών και τροχιάς 471 εκατομμυρίων χιλιομέτρων έστειλε την πρώτη φωτογραφία από τον κόκκινο πλανήτη και ήδη αναζητά ίχνη μικροβιακής ζωής.

Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο όχημα, και ταυτόχρονα εργαστήριο αστροβιολογίας, που έχει στείλει ως τώρα η ανθρωπότητα, σε ουράνιο σώμα.

Στη NASA η ένταση μέσα το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής ήταν τόσο μεγάλη, σαν να επρόκειτο για επανδρωμένη.

Όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία καθώς 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά το ρομποτικό όχημα “Επιμονή” της NASA πραγματοποιούσε την τελευταία του κάθοδο προς τον Άρη.

Και στις 11 παρά πέντε ώρα Ελλάδος ήρθε η επιβεβαίωση.

“Κατάκτηση” του διαστήματος – Η εξερεύνηση της ΝΑSA στον “κόκκινο πλανήτη” (video+νέες φωτό)Η «Επιμονή» με τους έξι τροχούς της εξασφάλισε την θέση της και λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη. Βρισκόταν στον κρατήρα Τζέζερο.

Οι επιστήμονες της αποστολής επέλεξαν την τοποθεσία επειδή πιστεύουν ότι όταν ο Άρης ήταν ακόμα καλυμμένος με νερό, ο κρατήρας ήταν κάποτε μία τεράστια λίμνη, με ένα δέλτα ποταμού να εναποθέτει ιζήματα στην επιφάνεια του.

Σύντομα το διαστημικό ρομποτικό ρόβερ, το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα, θα ξεκινήσει την περισυλλογή δειγμάτων αλλά και ήχων από τον πλανήτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποτε μικροβιακή ζωή.

Πάνω στο ρόβερ βρίσκεται και ένα μίνι ελικόπτερο, το πρώτο που πηγαίνει στον Άρη, αλλά και ειδικά μικρόφωνα ώστε οι επιστήμονες να ακούσουν τους ήχους που υπάρχουν στον πλανήτη.

Ενθουσιασμός επικρατούσε όμως και στο Τζεζέρο στην Βοσνία. Ο κρατήρας που προσγειώθηκε το ρόβερ πήρε το όνομά του από αυτό το χωριό, που σημαίνει λίμνη σε πολλές σλαβικές γλώσσες.

Ο πλανήτης που έχει τόσο μαγεύει την φαντασία των ανθρώπων είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Πηγή:  ΕΡΤ

Tags: ,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version