Καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (video)

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ συγκλόνισε με ανάρτησή του για την περίπτωση δασκάλας που συνελήφθη με κίβδηλες κατηγορίες, όπως λέει ο ίδιος, και πέθανε στη φυλακή επειδή της στέρησαν τη φαρμακευτική της αγωγή.

Λεχώνες οδηγούνται στην φυλακή, λίγες ώρες μετά την γέννηση των παιδιών τους… Ασθενείς παραμένουν επί μήνες φυλακισμένοι, χωρίς δίκη και πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την ζοφερή πραγματικότητα μέσα στις τουρκικές φυλακές.

Μαζί τους και ο διεθνής Τούρκος μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ. Με το hashtag, Ερντογάν δικτάτορα, αποτίει φόρο τιμής στην δασκάλα Χαλιμέ Γκιουλσού, στην τρίτη επέτειο από το θάνατό της μέσα στην φυλακή.

Συνελήφθη με κίβδηλες κατηγορίες για τρομοκρατία και πέθανε στη φυλακή, επειδή της στέρησαν τη φαρμακευτική αγωγή της για τον ερυθηματώδη λύκο, ανέφερε ο Ενές Καντέρ.

“Πολλοί άρρωστοι κρατούμενοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή. Τους αρνούνται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να σκοτώνει τους αντιφρονούντες” λέει ο αδερφός της πρώην κρατούμενης Ιρφάν Γκιουλσού.

Πρωταγωνιστές στο κυνήγι μαγισσών στο οποίο επιδίδονται οι τουρκικές αρχές, αναδείχτηκαν και δύο νεαροί χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής ΤΙΚ ΤΟΚ. Στο βίντεο που έγινε viral διακωμώδησαν την αξία του τουρκικού διαβατηρίου, την περίοδο του lockdown, χρησιμοποιώντας το ως γάντι φούρνου, σελιδοδείκτη ή σουβέρ. Το χιούμορ τους όμως δεν έγινε αντιληπτό και προσήχθησαν με τις κατηγορίες της προσβολής του τουρκικού κράτους.

Ως απόδειξη της διαφαινόμενης προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να οδηγήσει την τουρκική κοινωνία σε πλήρη ισλαμοποίηση, είδαν οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην πώληση αλκοόλ στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Την ίδια ώρα ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, νίπτει τας χείρας του για το περίφημο sofagate. Αρνήθηκε τις κατηγορίες περί σεξιστικής αντιμετώπισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και απέδωσε τον παραγκωνισμό της, στην έλλειψη συντονισμού του προσωπικού της Υπηρεσίας πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος