Ισπανία: Παρέμβαση του κράτους στις υψηλές τιμές των ενοικίων – Επιδόματα σε νέους που αναζητούν κατοικία

Η πρόσφατη κρίση στους κόλπους της ισπανικής κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE και οι Ουνίδας Ποδέμος φαίνεται ότι ξεπεράστηκε μετά την σημερινή συμφωνία τους στο ζήτημα των ενοικίων που αποτελούσε “κόκκινο σημείο”.

Η ψήφιση των Προϋπολογισμών του 2022 σκόνταφτε στην άρνηση των Ουνίδας Ποδέμος να τους στηρίξουν αν πρώτα οι Σοσιαλιστές δεν αποδέχονταν ρύθμιση για το ζήτημα των ενοικίων και της πρόσβασης στην κατοικία κυρίως από τους νέους. Σημειωτέον στην Ισπανία το ζήτημα των υψηλών ενοικίων – τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα από την Ελλάδα- δεν επέτρεπε στους νέους να ανεξαρτητοποιούνται και να εγκαταλείπουν νωρίς την οικογενειακή στέγη.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παραδέχτηκε σε συνάντησή του με την εκπρόσωπο των Ουνίδας Ποδέμος , Γιολάντα Ντίαθ (αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας) ότι “η πρόσβαση στη στέγαση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας” και ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία. Ειδικότερα ανακοίνωσε το “κουπόνι στέγασης για νέους”, το οποίο θα είναι 250 ευρώ το μήνα για δύο χρόνια (συνολικά 6.000 ευρώ). Η ενίσχυση θα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών, των οποίων το ετήσιο εισόδημα είναι μικρότερο από 23.725 ευρώ.” Και “συμπλήρωσε ότι “στις περιπτώσεις των πιο ευάλωτων οικογενειών, αυτό το κουπόνι νεολαίας μπορεί να ολοκληρωθεί με άμεση ενίσχυση ενοικίασης έως και 40% της αξίας του ενοικίου “, κατέληξε ο Σάντσεθ χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτή η πρόταση θα μεταφερθεί ως άμεση βοήθεια ή μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η κύρια διαφωνία των δύο κομμάτων ήταν στη ρύθμιση της τιμής των ενοικίων στον νόμο περί κατοικίας που κατατίθεται στην Βουλή, θέμα απόλυτης προτεραιότητας για τους Ουνίδας Ποδέμος. Τα δύο μέρη όμως συμφώνησαν τελικά να ρυθμίσουν τις τιμές των ενοικίων που επηρεάζουν τους μεγάλους ιδιοκτήτες κυρίως εκείνους που έχουν περισσότερες από 10 κατοικίες. Για τους μικρούς ιδιοκτήτες κατοικιών , τα ενοίκια μειώνονται μέσω ισχυρών φορολογικών κινήτρων έως και 90% για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν μειώσει την τιμή ενοικίου.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές ήταν η φορολογία των εταιριών στο 15%, όπως προωθήθηκε από την G-20, τον ΟΟΣΑ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. “Ηρθε η ώρα για τις μεγάλες πολυεθνικές να πληρώσουν αυτό που αντιστοιχεί », κατέληξε η Γιολάντα Ντίαθ αναφερόμενη στη συμφωνία για το ελάχιστο 15% του φόρου εταιρειών που έκλεισε επίσης σήμερα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος