Ιορδανία – Κορονοϊός: “Έκρηξη” κρουσμάτων και διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, βίωσε χθες Δευτέρα το δεύτερο συνεχόμενο βράδυ διαδηλώσεων και επεισοδίων, μόλις μερικές ώρες αφότου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σχεδόν 10.000 κρούσματα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο νόμος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «η Ιορδανία δεν ανήκει στους διεφθαρμένους», «κάτω η κυβέρνηση», περίπου 400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί, έκαναν πορεία στο κέντρο του Αμάν προτού συγκρουστούν με αστυνομικούς που είχαν στήσει οδόφραγμα, διαπίστωσε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μαντάμπα (νότια του Αμάν) και στην Ιρμπίντ (βόρεια), δείχνουν βίντεο που μεταφόρτωσαν συμμετέχοντες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κινητοποιήσεις σημειώθηκαν ενώ η ένταση στο χασεμιτικό βασίλειο κλιμακώνεται.

Οι θάνατοι το Σάββατο επτά διασωληνωμένων ασθενών με την COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου εξαιτίας βλάβης στο σύστημα παροχής οξυγόνου προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ έκρινε χθες Δευτέρα, σύμφωνα με το παλάτι, ότι «η απώλεια ανθρωπίνων ζωών εξαιτίας αμέλειας είναι απαράδεκτη».

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00 για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, διότι παραλύει, κατ’ αυτούς, την οικονομία και καταδικάζει στην ανεργία πολλούς.

«Ο κόσμος (…) θέλει να δουλέψει, να βγάλει μεροκάματο. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν χρησιμεύει σε τίποτα», είπε ο Μοχάμαντ αλ Σαούντ, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος.

«Θέλουμε να τερματιστεί ο νόμος έκτακτης ανάγκης και διαδηλώνουμε για αυτό που έγινε (στο νοσοκομείο) της Σαλτ. Θέλουμε να ζήσουμε», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.417 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ διαπιστώθηκαν 82 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.

Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει επίσημα 5.428 θανάτους επί συνόλου 486.470 κρουσμάτων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της τον Μάρτιο του 2020.

Πριν από τη διαδήλωση στο Αμάν η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ανακοίνωση για να υπογραμμίσει πως μπροστά «στην κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση, η προτεραιότητά της είναι να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί ο νόμος».

Ο βασιλιάς από την πλευρά του ανέφερε πως «κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιορδανοί» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα «θα ξεπεράσει τις εξαιρετικές περιστάσεις» που βιώνει.

Εν μέρει η έξαρση των μολύνσεων των τελευταίων ημερών αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος