Η πιο σκοτεινή ώρα για την Υεμένη-Τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα (video)

Η Υεμένη ζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας. Αδιανόητες στερήσεις σε τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκεί. Με τον εμφύλιο να μαίνεται εδώ και 5 χρόνια, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα παιδιά που υποσιτίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της αραβικής χώρας, θα φθάσουν τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

H Σάλουα είναι πέντε ετών και ζυγίζει μόλις τριάμισι κιλά. Έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον υποσιτισμό. Η οικογένεια της εκτοπίστηκε τρεις φορές λόγω του πολέμου και ο πατέρας της δεν μπορεί να βρει δουλειά.

«Είναι σε άσχημη κατάσταση. Και η δική μας κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου και του κορονοϊού. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας και δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε 100 Ριάλ Υεμένης (35 λεπτά) για φαγητό καθημερινά» λέει στην κάμερα ο πατέρας της Ιμπραημ Αανταμπι.

Αυτή είναι η εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στην Υεμένη, που μαστίζεται από την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ύστερα από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται στη χώρα και την διεθνή οικονομική βοήθεια να μειώνεται συνεχώς, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται θα αυξηθεί κατά 20%, φθάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

«Δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια στην Υεμένη. Έχω δει πολλά. Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα…Τέσσερα στα πέντε παιδιά, δηλαδή πάνω από 12 εκατομμύρια, χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, ενώ περισσότερα από 10 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 6.600 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες από διάρροια, υποσιτισμό και λοιμώξεις του αναπνευστικού» ο Σερ Μαρκ Λοουκοκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις

«Ο κόσμος έχει μία απλή, ξεκάθαρη επιλογή. Μπορεί είτε να επαναλάβει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σώσει εκατομμύρια ζωές ή απλώς να παρακολουθεί τη χώρα να καταστρέφεται» προσθέτει.

Τα παιδιά πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Πηγη ΕΡΤ, επιμέλεια βίντεο Ρ. Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος