Η εικόνα της Covid-19 στην Τουρκία – Αποκαθίσταται η ομαλότητα

Λόγω της συνεχούς μείωσης των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και του μεγάλου αριθμού εμβολιασμών που πραγματοποιείται κυρίως μετά το τελευταίο λοκντάουν στην Τουρκία, από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου, αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινωθούν μέτρα για την επιστροφή στην κανονική ζωή.

Σύμφωνα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η Ιουλίου θα καταργηθούν πλήρως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι περιορισμοί σε υπεραστικές διαδρομές. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα εξυπηρετούν άτομα χωρίς περιορισμό στον αριθμό των επισκεπτών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όλοι οι χώροι εργασίας και οι κινηματογράφοι, οι οποίοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ως μέρος των μέτρων κατά του κορονοϊού, θα ανοίξουν ξανά, ενώ οι περιορισμοί και τα μέτρα στις εγκαταστάσεις διαμονής θα πάψουν να ισχύουν. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Οι υπαίθριες γαμήλιες τελετές θα πραγματοποιούνται χωρίς όριο συμμετεχόντων και θα μπορεί να σερβίρεται φαγητό και ποτό, ενώ ορισμένοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για τελετές σε εσωτερικούς χώρους. Εκδηλώσεις όπως συναυλίες, φεστιβάλ και κατασκηνώσεις νέων θα επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες που έχουν οριστεί προηγουμένως, δηλαδή μάσκα προσώπου, κανόνες υγιεινής και κοινωνική απόσταση. Πάρκα, κήποι, χώροι για πικνίκ και για κατασκήνωση θα είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Η υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα και όσους βρίσκονται σε αυτές τις χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, θα λήξει. Η υποχρεωτική περίοδος καραντίνας για άτομα που φθάνουν στην Τουρκία από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ή που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες θα μειωθεί σε 10 ημέρες.

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι στο 54% των ενηλίκων άνω των 18 ετών στην Τουρκία έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Σχεδόν 47,6 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του κορονoϊού έχουν χορηγηθεί από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα μέσα Ιανουαρίου.

Περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ περίπου 13 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση. Οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών επαρχιών εξακολουθούν να δείχνουν διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο.

Στην Κωνσταντινούπολη, το 58% των κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% στην Άγκυρα και περίπου 80% στη Σμύρνη, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Το ποσοστό εμβολιασμού στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ωστόσο, παραμένει χαμηλό στο 20% περίπου.

Ειδικές ομάδες για να πείσουν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έχουν σταλεί σε διάφορα σημεία της Τουρκίας. Επισκέπτονται αγροτικές περιοχές και βιομηχανικές ζώνες για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ανέκαθεν χαμηλά στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας να φέρετε τα εμβόλια σε ανθρώπους που ζουν εκεί και να επικοινωνήσετε με τους επικεφαλής της κάθε κοινότητας, όπως με τους κοινοτάρχες», δήλωσε ο καθηγητής Ισμαήλ Μπαλίκ, ειδικός επί μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 27ης Ιουνίου: έγιναν 215.294 τεστ (επί συνόλου 60.105.441), αριθμός κρουσμάτων 4.883 (επί συνόλου 5.409.027). Αριθμός νέων ασθενών 390, αριθμός νεκρών 52 (επί συνόλου 49.576)

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος