Η Αμερική πουλάει όπλα στην Ταϊβάν, η Κίνα διαμαρτύρεται

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στην Ταϊβάν αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη «συντήρηση και τη βελτίωση» του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «patriot» που χρησιμοποιείται από αυτό το νησί, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στον τομέα της Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε το απαραίτητο πιστοποιητικό με το οποίο ενημερώνει το Κογκρέσο και αφού έλαβε την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πωλήσεις που ζήτησε η πρεσβεία της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, αναφέρει το Reuters.

Η αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνας Patriot «θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των αποδεκτών, καθώς και στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, της στρατιωτικής ισορροπίας, της οικονομίας και της προόδου στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Η προτεινόμενη πώληση εξυπηρετεί τα εθνικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του αποδέκτη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να διατηρήσει μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα», ανέφερε η υπηρεσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι «ιδιαίτερα χαιρετίζει» αυτή την απόφαση και ότι η Ταϊβάν, «αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και τις προκλητικές ενέργειες της Κίνας, θα διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια και θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη στενή εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών», μετέδωσε το πρακτορείο Tanjug.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια νεότερων πυραύλων «patriot» λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους των ΗΠΑ από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2019 και ότι αναμένει η συμφωνία να «τεθεί σε ισχύ» εντός ενός μήνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει αμέσως τα σχέδιά της για παράδοση όπλων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lidjen, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» για να προστατεύσει την ασφάλειά της.

«Η Κίνα εκφράζει λοιπόν έντονη διαμαρτυρία και έντονη καταδίκη. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν αυστηρά την αρχή της «Μίας Κίνας» και τις διατάξεις των τριών σινο-αμερικανικών δηλώσεων και να ακυρώσουν αμέσως το αναφερόμενο σχέδιο για την παράδοση όπλων στην Ταϊβάν», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης. μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να ενισχύσει την κυριαρχία της και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε ο Zhao Lidjen.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς, Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος