ertnews.gr

Η ‘Aγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο (video)

12/12 10:13
Η ‘Aγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο (video)

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη. Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

“Από την Τρίπολη ως την Αττάλεια τίποτε δεν μπορεί πλέον να κινηθεί χωρίς τουρκική άδεια”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα κενό στη συμφωνία με τη Λιβύη που να μπορεί η Αθήνα να εκμεταλλευτεί”.

Η Τουρκία απέστειλε στον ΟΗΕ την συμφωνία της με τη Λιβύη περί θαλασσίων συνόρων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters από την Άγκυρα.

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα θαλάσσια όρια στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Ενέγειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι “δεν θα επιτραπούν σε κανέναν έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς άδεια απέναντι από τις ακτές της Λιβύης”.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι πλήρως ευθγραμμισμένο με το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός  και επανέλαβε ότι φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης που “έχει αναγνωριστεί διεθνώς”.

Το τουρκικό πρακτορείο “Ανατολή”, μεταδίδει παράλληλα ότι  το μνημόνιο “με την κατάσταση των νέων συντεταγμένων” που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version