CNN: Για να πληγώσει τη Ρωσία, η Δύση θα πληγώσει τον εαυτό της

Για να χτυπήσουμε τη Ρωσία εκεί που πονάει, θα πρέπει να πονέσουν όλοι, αναφέρει το CNN Business σε δημοσίευμά του.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο κόσμος εξαρτάται από τις εξαγωγές της. Η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το 1/3 του φυσικού αερίου της. Γι’ αυτό η κίνηση της Γερμανίας να ακυρώσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 ήταν τόσο δραματική.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας φαινόταν να «κοκορεύεται» για την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία τουϊτάροντας «Καλώς ήλθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα κληθούν σύντομα να πληρώνουν 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!»

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να στοχεύσεις την Ρωσία με κυρώσεις είναι να κόψεις την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την περαιτέρω αύξηση των τιμών. Οι τιμές για το πετρέλαιο βρίσκονται ήδη σε υψηλό 8 ετών και λειτουργούν ως βασικός μοχλός του πληθωρισμού. Αυτό έχει ήδη πολιτικές συνέπειες και θα είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις από τους ηγέτες της Δύσης.

Ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν το πρώτο κύμα κυρώσεων – σε δύο τράπεζες, ολιγάρχες και το δημόσιο χρέος – ενώ ακολουθούν άλλες κυρώσεις αν ο Πούτιν επιμείνει. Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι οι κυρώσεις θα έχουν επιπτώσεις και στους Αμερικανούς πολίτες.

«Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς», δήλωσε εξάλλου την Τρίτη ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς γι’ αυτό».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πίεση στους παραγωγούς να ανοίξουν τις στρόφιγγες, συντονισμένες απελευθερώσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου με τους συμμάχους, διακοπές στη φορολογία του φυσικού αερίου ή κίνητρα για τους εγχώριους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ωστόσο, οι μοχλοί πίεσης είναι περιορισμένοι ακόμη και για τις ΗΠΑ.

«Έχουμε μοχλούς, ο Πούτιν έχει μοχλούς και όταν τελειώσουμε με το να τραβάμε όλους τους μοχλούς μας, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του CNN Τζος Ρόγκιν. «Η ικανότητα των Ρώσων να χειραγωγούν τις ενεργειακές αγορές θα είναι πάντα μεγαλύτερη από την ικανότητα των Ευρωπαίων να μετριάσουν αυτές τις χειραγωγήσεις».

Εν τω μεταξύ, ο Γκρεγκ Βαλιέρ της AGF Investments λέει στους πελάτες του να περιμένουν μια ρωσική αντίδραση με τρεις βασικούς στόχους: «Να οδηγήσουν μεγάλο μέρος της Δύσης σε μια οικονομική κρίση με υψηλό πληθωρισμό, να διχάσουν τις ΗΠΑ σε απομονωτιστές και διεθνιστές και να εξαπολύσουν μια επίθεση κυβερνοπολέμου στις ΗΠΑ και το Κίεβο, διαταράσσοντας τα πάντα, από τα ΑΤΜ μέχρι τις αίθουσες συνεδριάσεων των εταιριών».

Πηγή: edition.cnn.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος