Γαλλία: Σήμερα η 2η δίκη του πρώην προέδρου Ν. Σαρκοζί

Παρίσι – Ανταπόκριση : Θ. Παπαϊωάννου

Σήμερα αρχίζει η 2η δίκη του πρώην Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, γνωστή ως «Bygmalion», από το όνομα της εταιρειας που διαχειριζόταν την επικοινωνία της προεδρικής προεκλογικής καμπάνιας του 2012.

Η δίκη αναμένεται να αναβληθεί γιατί ένας από τους δικηγόρους βασικού κατηγορουμένου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με Covid.

Ο Sarkozy κατηγορείται ότι χρηματοδότησε παράνομα την καμπάνια του, απέκρυψε στοιχεία. Αρνείται τις κατηγορίες αλλά βασικοί κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει στους ανακριτές τη δομή της παράνομης χρηματοδότησης.

Ο Sarkozy αναγκάστηκε να πληρώσει από τη τσέπη του γύρω στα 400000€ και να διοργανώσει ένα Σαρκο-μαραθώνιο για να περισυλλέξει τα απαραίτητα εκατομμύρια που ξόδεψε το κόμμα του. Το Συμβουλιο των Δημοσίων Εξόδων απαγόρεψε την επιστροφή των δαπανών καμπάνιας 2012 λόγω «μη νόμιμων οικονομικών αριθμών».
Το νόμιμο όριο όφειλε να είναι 22,5 εκ€ αλλά κατηγορείται ότι τα πραγματικά εξοδα έφτασαν τουλάχιστον τα 42,8 εκ€, σχεδόν τα διπλάσια, χωρίς όμως να καταφέρει να επανεκλεγεί, ο François Hollande τον διαδέχτηκε.

Ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι ήταν απασχολημένος με την καμπάνια του κι δεν ενημερωνόταν για τα οικονομικά. Κινδυνεύει με 1 χρόνο φυλάκιση και 3750 € πρόστιμο. Δεν είναι τόσο η ποινή όσο αν θα καταδικαστεί για 2η φορά μετά από τη πρώτη καταδίκη του στη δίκη «Bismuth », την 1η Μαρτίου.

Στη δίκη υπάρχουν 14 κατηγορούμενοι. Θα διαρκέσει ένα μήνα αλλά μάλλον θα αναβληθεί για τον Μάιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος