ertnews.gr

Επιμένει η Άγκυρα στις προκλήσεις-Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από Πάιατ (video)

03/09 17:00
Επιμένει η Άγκυρα στις προκλήσεις-Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από Πάιατ (video)

Τη ρητορική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη φράση “δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα”. Εγκαινιάζοντας το “Έτος Εκπαίδευσης Πτήσεων 2019-2020” αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρώτα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επιβιβάστηκε σε εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38, για πτήση πάνω από το Αιγαίο. Πηγές του ελληνικού επιτελείου να ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση από τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος. “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ελληνική κυριαρχία”, επανέλαβε ως μήνυμα στην Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ στο περιθώριο εκδήλωσης για την αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ.

Eρωτηθείς για τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” που εμφανίστηκε χθες στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας,  ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε πως ο ίδιος έκανε αυτό το καλοκαίρι διακοπές στην Αστυπάλαια και τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελληνική κυριαρχία, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Τζέφρυ Πάιατ μίλησε με θερμά λόγια για τις κινήσεις στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε  “ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις”, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά “δεν αποθαρρύνει τους Αμερικανούς τουρίστες και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον τουρισμό“.

Παράλληλα, εστίασε στο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και εμπορικού διαύλου προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν “άμεσες νίκες” στο μέτωπο των επενδύσεων.

Την ίδια ώρα σε στρατιωτική βάση στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωνε ότι “σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

“Οι προετοιμασίες μας είναι πλήρεις και δεν είναι απειλή, θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αναμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί αναλόγως, ενώ τα  πλοία μας Fatih, Yavuz,  Barbaros και Oruç Reis ολοκληρώνουν την αποστολή τους”, πρόσθεσε ο Ακάρ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις “επιτυχίες” της  τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας:

«Είμαστε υπερήφανοι για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλες τις διεθνείς δραστηριότητες που διεξάγονται στην Τουρκία και στον κόσμο για 108 χρόνια. Μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες, η Πολεμική Αεροπορία μας έκανε 814 πτήσεις ως  παράδειγμα μεγάλου ηρωισμού και θυσίας”.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση της Τουρκίας σημειολογικά έχει γίνει πολύ πιο προκλητική, απομονώνεται από τον Δυτικό κόσμο που σέβεται τα σύνορα, το δίκαιο και δεν πιστεύει στην αλλαγή των συνόρων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Έκδοση ελληνικής Navtex έναντι τουρκικής για άσκηση σε ίδια περιοχή

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, που η χώρα μας αγνοούσε τις ναυτικές οδηγίες που εξέδιδε η Άγκυρα για ασκήσεις σε τμήματα ελληνικής δικαιοδοσίας, σήμερα με ναυτική οδηγία του σταθμού του Ηρακλείου, ακυρώνει τουρκική Navtex για άσκηση και ταυτόχρονα η Αθήνα ενημερώνει πως έχει δεσμεύσει την ίδια περιοχή και χρονική στιγμή για άλλη ναυτική άσκηση.

Συντονισμός Ελλάδας-Λευκωσίας

Στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ενημέρωσε για τις συνομιλίες που έχει με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για τη διαμόρφωση όρων αναφοράς στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και άκουσε και τις δικές του απόψεις.

Οι δυο ηγέτες συμφωνήσαν να συναντηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η Λευκωσία πάντως επισημαίνει ότι το υπάρχον κλίμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων δεν βοηθά τη διαμόρφωση εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Κάλλη Λέκκα, Γιώργος Σιδέρης

Σχετικές ειδήσεις::Αποπομπή Νταβούτογλου από το AKP αποφάσισε ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version