Επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ο Πρόεδρος Mισέλ εξέφρασε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ότι στις συζητήσεις του Μαΐου, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τις παράνομες, και προκλητικές ενέργειες της Μόσχας κατά της ΕΕ, των κρατών μελών της και άλλων, αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Η ΕΕ είναι ενωμένη και με αλληλεγγύη απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της δεν εξυπηρετεί κανένα μέρος» επισημαίνεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε το μερίδιο ευθύνης της Ρωσίας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία. Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την εκτίμηση της ΕΕ για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας και ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το συμβάν.

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι είναι ουσιώδες για τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσουν τις καταστολές και τη βία και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο σημειώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη Λιβύη, τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πανδημία COVID, τα εμβόλια και άλλα παγκόσμια ζητήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος