ertnews.gr

Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: Δράμα χωρίς τέλος για χιλιάδες μετανάστες (video)

18/11 16:30
Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: Δράμα χωρίς τέλος για χιλιάδες μετανάστες (video)

Η κρίση συνεχίζεται στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας παρά τις διπλωματικές προσπάθειες. Οι πολωνικές αρχές λένε ότι στη διάρκεια της νύχτας έγιναν εκατοντάδες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων και συνέλαβαν 100 άτομα. Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην περιοχή, Παντελής Γκόνος, κατηγορούν τις αρχές της Λευκορωσίας ότι τους καθοδήγησαν για να περάσουν τα σύνορα.

Για τους μετανάστες μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές οικογένειες οι συνθήκες παραμένουν πολύ επικίνδυνες. Πολωνοί νοσηλευτές λένε ότι παρείχαν βοήθεια σε ένα ζευγάρι Σύρων που ήταν ενάμιση μήνα στο δάσος αφότου πέρασαν τα σύνορα και ότι το ενός έτους παιδί τους δεν άντεξε κι έχασε τη ζωή του.Η δουλειά των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι πολύ σημαντική καθώς βοηθούν όσο μπορούν ακόμη και μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή όποιον καταφέρνουν να εντοπίσουν.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι χώρες της περιοχής διαφωνούν με την προσέγγιση του  Λουκασένκο ανησυχώντας για το τι ανταλλάγματα μπορεί να θέλει όπως άρση των κυρώσεων κι αναγνώριση της προεδρίας του μετά τις περσινές εκλογές. Η Πολωνία έχει πει ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει μήνες κι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη στη Bild προειδοποίησε ότι αν δεν εμποδιστούν τώρα οι χιλιάδες πρόσφυγες αργότερα μπορεί να γίνουν ακόμα και 50 εκατομμύρια. Είπε ακόμα ότι ο Λουκασένκο και ο Πούτιν θέλουν να αποσταθεροποίησουν της Δύση και δεν αποκλείει ούτε τον κίνδυνο πολέμου είτε στην περιοχή από κάποια πρόκληση των Λευκορώσων είτε να χρησιμοποιήσει την κρίση η Ρωσία ως αντιπερισπασμό για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός συνέδεσε την κρίση και με το ενεργειακό στην Ευρώπη αναφέροντας ότι ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 πρέπει να σταματήσει για να μη δίνονται πια άλλα χρήματα στον Πούτιν.

Επαναπατρίζονται Ιρακινοί μετανάστες

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 400 Ιρακινοί μετανάστες, πάντως, που μέχρι πρότινος ήταν στα σύνορα, αναχώρησαν αεροπορικώς από το Μισνκ και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, η εκπρόσωπος του Λευκορώσου προέδρου δήλωσε ότι η Λευκορωσία θέλει από τη Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες και το Μινσκ θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους ώστε να διευθετηθεί η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος Λουκασένκο συζήτησε την πρόταση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και πως η Μέρκελ συμφώνησε να τη συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπρόσωπος Ντάλια Έισμοντ συνόψισε την πρόταση ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε να διευκολύνουμε (κατά το δυνατόν και εφόσον το επιθυμούν) τους υπόλοιπους 5.000 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Το Βερολίνο δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις αυτές.

Πηγή: ΕΡΤ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version