ertnews.gr

Εμπρησμός πίσω από την φονική πυρκαγιά σε οικοτροφείο στο Ναϊρόμπι

04/09 15:49
Εμπρησμός πίσω από την φονική πυρκαγιά σε οικοτροφείο στο Ναϊρόμπι

EPA/DAI KUROKAWA

Σε εμπρησμό αποδίδεται η φωτιά που ξέσπασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε οικοτροφείο στην Κένυα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα μαθήτριες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας. Πρόσθεσε δε, ότι υπήρξαν παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλα σχολεία της χώρας.

Κατά την περσινή χρονιά ξέσπασαν πυρκαγιές σε περισσότερα από 120 σχολεία στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα Καναδής καθηγήτριας πανεπιστημίου. Σχεδόν καμία από τις υποθέσεις δεν έχει προχωρήσει δικαστικά.

Ο υπουργός Φρεντ Ματιάνγκ’ι δήλωσε πως “ορισμένοι εμπρησμοί είχαν σχέση με διαμάχες για τον διορισμό προσωπικού σε σχολεία όπου οι ανώτερες θέσεις έχουν οικονομικά οφέλη”.

Δεν ήταν ατύχημα, ήταν εμπρησμός“, δήλωσε ο Μπατιάνγκ’ι για την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο σχολείο θηλέων Moi της πρωτεύουσας, κατά την οποία εννέα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν.

Ο Ματιάνγκ’ι είπε πως υπήρξε σειρά εμπρησμών σε σχολεία σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της παραλιακής πόλης Μομπάσα και της πόλης Κισούμου στη δυτική Κένυα. Δεν ανέφερε τον συνολικό αριθμό των εμπρησμών.

“Μερικές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε προηγουμένως είχαν σχέση με αυτό, την πολιτικοποίηση της διεύθυνσης των σχολείων, την πολιτικοποίηση της ευθύνης στον εκπαιδευτικό τομέα. Δεν είναι σωστό”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. “Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μία διένεξη για τη διεύθυνση του σχολείου καίγοντας ένα σχολείο”.

Η Κένυα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η διαφθορά διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ζωή για πολλούς ανθρώπους.

Η ανάληψη του ελέγχου του σχολείου σημαίνει όχι μόνο έναν μισθό από το δημόσιο αλλά και μια ευκαιρία να κερδίσει κάποιος επιπλέον χρήματα από μαθητές και γονείς για δίδακτρα ή άλλα έξοδα.

Όμως υπεύθυνοι για πολλές από τις πυρκαγιές είναι μαθητές που διαμαρτύρονται για την αυστηρή πειθαρχία, το χαμηλό επίπεδο διδασκαλίας και τη διαφθορά, σύμφωνα με την Καναδή Ελίζαμπεθ Κούπερ, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Τραγωδία στο Ναϊρόμπι: Νεκρές επτά μαθήτριες από πυρκαγιά σε οικοτροφείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version