ertnews.gr

Συγγνώμη της Αυστραλίας στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (video)

22/10 14:33
Συγγνώμη της Αυστραλίας στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (video)

Σε ιδιαίτερα φορτισμένη από τη συγκίνηση ατμόσφαιρα, εντός και εκτός του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison, ζήτησε εκ μέρους της χώρας δημόσια συγγνώμη προς τα χιλιάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, σε θρησκευτικά και άλλα ιδρύματα.

«Για τα παιδιά που αποτύχαμε, συγγνώμη.

Για τους γονείς που προδώσαμε την εμπιστοσύνη και αγωνίστηκαν να μαζέψουν τα κομμάτια της ζωής τους, συγγνώμη.

Σε όσους αποκάλυψαν και δεν τους ακούσαμε, συγγνώμη.

Στις και τους συζύγους, συντρόφους, τα παιδιά τους που υπέστησαν τις συνέπειες της κακοποίησης, της συγκάλυψης και των εμποδίων, συγγνώμη.

Στη σημερινή και τις προηγούμενες γενιές, συγγνώμη».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός με τρεμάμενη κατά διαστήματα φωνή, απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας, τονίζοντας πως «σήμερα το Έθνος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αποτυχία να ακούσει, να πιστέψει και να αποδόσει δικαιοσύνη».

Την ώρα της ομιλίας, εκατοντάδες πολίτες, κυρίως συγγενείς θυμάτων που περίμεναν επί δεκαετίες τη δικαίωση βρίσκονταν εντός και πέριξ του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Καμπέρα, ακούγοντας βαθύτατα συγκινημένοι τη δημόσια συγγνώμη από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στο βήμα της βουλής, ο κ. Morisson συνοδευόταν από τον επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του Εργατικού κόμματος Bill Shorten, ενώ ανάμεσα στους παρεβρισκόμενους ήταν και η 96χρονη σήμερα Katie, η οποία είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο ορφανοτροφείο “Sisters of Saint Joseph” στο Gore Hill, του Σίδνεϊ.

Συγγνώμη της Αυστραλίας στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (video)

Η δημόσια συγγνώμη είχε προταθεί ως αναγκαίο βήμα για την επούλωση των πληγών από τη Βασιλική Επιτροπή Διερεύνησης, η οποία επί πέντε χρόνια εξέτασε τα στοιχεία και χιλιάδες μάρτυρες με αποτέλεσμα να διαπιστώσει πως τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ιδρύματα κυρίως της Καθολικής εκκλησίας αλλά και άλλα, όπως αθλητικοί σύλλογοι κλπ, είναι δεκάδες χιλιάδες, δίχως να έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός.

Η Βασιλική Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της το 2013, μετά την ανάθεση σε αυτήν της έρευνας από την τότε πρωθυπουργό Julia Gillard η οποία παρεβρέθηκε καταχειροκροτούμενη στη σημερινή ειδική εκδήλωση στο Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version