Διεθνής ανησυχία για τις αιματηρές ταραχές στο Ιράν (video)

Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί απο τις αιματηρές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο Ιράν ως διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση και τα φαινόμενα διαφθοράς. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 450 συλλήψεις στην περιφέρεια της Τεχεράνης. Η ηγεσία της χώρας μιλά για υποκινούμενες ταραχές δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ροχανί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη.

Οι νέες ταραχές στοίχισαν τη ζωή σε άλλους δέκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένα 11χρονο αγόρι.

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι κατηγόρησε τους εχθρούς της χώρας για υποκίνηση των ταραχών, σε μια έμμεση αναφορά στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο εχθρός αναζητά μια ευκαιρία, μια ρωγμή για να διεισδύσει. Κοιτάξτε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Όλοι εκείνοι που είναι εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους με χρήματα, πολιτικές παρεμβάσεις, όπλα και κατασκοπία για να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ιράν», ανέφερε.

Η αντιπαράθεση Τεχεράνης-Ουάσινγκτον συνεχίστηκε με νέο tweet του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «βάναυσο και διεφθαρμένο» εκφράζοντας τη στήριξή του στους πεινασμένους και καταπιεσμένους Ιρανούς. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ασχολείται με τα δεκάδες θύματα ένοπλης βίας και τα εκατομμύρια αστέγων και πεινασμένων της χώρας του.

Υπέρ των διαδηλωτών τάχθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνούμενος ωστόσο κάθε ανάμειξη.

Η αναταραχή στο Ιράν προκαλεί διεθνή ανησυχία. Οι Ευρωπαϊκές χώρες καλούν σε αυτοσυγκράτηση ζητώντας σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ρωσία κάνει λόγο για απαράδεκτη ξένη ανάμειξη ενώ η Τουρκία προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Και μπορεί ο πρόεδρος Ρουχάνι να προσπαθεί να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής αναγνωρίζοντας ότι οι διαδηλωτές δε διεκδικούν μόνο καλύτερες οικονομικές συνθήκες και περισσότερες ελευθερίες, ωστόσο το κύμα καταστολής ενισχύεται. Μόνο στην επαρχία της Τεχεράνης οι συλλήψεις φτάνουν τις 450 με πολλές εκατοντάδες ακόμη σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι εξήρε το θάρρος των Ιρανών διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι αυθόρμητες και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις.

Αφού ανέγνωσε αναρτήσεις Ιρανών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των διαδηλώσεων, η Χέιλι απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ιρανών ηγετών ότι οι κινητοποιήσεις είναι σχεδιασμένες από τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι εντελώς ανόητο», δήλωσε.

Επίσης είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει την «έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη» με θέμα συζήτησης το Ιράν και την «ελευθερία» που διεκδικεί ο ιρανικός λαός.

Παράλληλα η Χέιλι επιβεβαίωσε την αναστολή χορήγησης οικονομικής βοήθειας ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, εξαιτίας της αποτυχίας του να συνεργαστεί πλήρως με την μάχη των ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την «ανησυχία» του για τον «αριθμό των θυμάτων» στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τεχεράνη, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος