ertnews.gr

CIA: Δεν βλέπουμε «πρακτικές ενδείξεις» ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα

07/05 20:30
CIA: Δεν βλέπουμε «πρακτικές ενδείξεις» ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα

(AP Photo/Brynn Anderson)

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε, ως κοινότητα πληροφοριών, πρακτικές ενδείξεις σε αυτό το σημείο ενός ρωσικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ή ακόμη και για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Μπερνς.

«Με δεδομένο το ακόνισμα σπαθιών που… έχουμε ακούσει από τη ρωσική ηγεσία, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά τη καρδία αυτές τις πιθανότητες», δήλωσε ο Μπερνς σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times.

«Έτσι παραμένουμε πολύ έντονα επικεντρωμένοι ως υπηρεσία πληροφοριών… σε μια στιγμή που το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία», είπε.

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν έχει επίσης προβεί σε ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές που υποδηλώνουν προθυμία να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προσπάθησε να κάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο εύπεπτη στο κοινό.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικές ειδήσεις: Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο με την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version