ertnews.gr

Χιροσίμα 71 χρόνια μετά: Άγνωστο βίντεο με εικόνες-σοκ μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας (video)

06/08 11:39
Χιροσίμα 71 χρόνια μετά: Άγνωστο βίντεο με εικόνες-σοκ μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας (video)

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για καθολικό πυρηνικό αφοπλισμό απηύθυνε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο δήμαρχος της Χιροσίμα, όπου σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας. Με αφορμή τη σκοτεινή επέτειο δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα άγνωστο βίντεο του σοβιετικού στρατού που καταγράφει την ασύλληπτη καταστροφή της 6ης Αυγούστου του 1945. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τρεις ημέρες αργότερα τη μοίρα της Χιροσίμα, ακολούθησε και το Ναγκασάκι.

Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.

Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το «Enola Gay», ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα «Little Boy».

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα –ακόμη και μήνες ή χρόνια– από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.

Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ Ρεπορτάζ Ρίτσα Καστάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version