Αυστρία: Το lockdown στους ανεμβολίαστους «αποδίδει ήδη καρπούς», δηλώνει ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ

Το lockdown σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 – που ξεκίνησε να ισχύει από σήμερα στην Αυστρία – είναι ένα «δύσκολο» μέτρο που «ήδη αποδίδει καρπούς», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επικαλούμενος «τη μαζική αύξηση εγγραφών στα κέντρα εμβολιασμού».

«Δεν είναι ότι από χαρά στερήσαμε κομμάτι της ελευθερίας ενός μέρους του πληθυσμού, αλλά το μέτρο φέρνει ήδη αποτελέσματα», τόνισε ο καγκελάριος.

Η Αυστρία επέβαλε σήμερα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει μια ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας – 12.000 ημερησίως κατά μέσο όρο στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Η μόνη ευκαιρία να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού», το οποίο είναι «ντροπιαστικά χαμηλό» (65% μέχρι σήμερα), επέμεινε ο Σάλενμπεργκ.

«Θέλω να οδηγήσω τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και όχι να θέσω σε εγκλεισμό τους εμβολιασμένους», πρόσθεσε, παραμερίζοντας τις κατηγορίες για διακρίσεις ή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια δόση εμβολίου την περασμένη εβδομάδα στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων 128.813 για πρώτη φορά, μπροστά στην επιβολή των περιορισμών.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι έτοιμα να παραιτηθούν από τις ελευθερίες τους και να δεχτούν τον κατ’ οίκον περιορισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το άλλο τρίτο που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ερωτηθείς επίσης για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, για τον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την πόλη της Βιέννης, ο καγκελάριος ανέφερε ότι αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να δώσει το πράσινο φως «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Θα ξεκινήσει «αν γίνει έτσι, μια έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος