Από το Σάββατο πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για τους 30 έως 34 – Πάνω από 5,2 εκατ. εμβολιασμοί στη χώρα (video)

Aισιόδοξο είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το τείχος που χτίζει η Ευρώπη. Εντωμεταξύ, στη χώρα μας πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχει από το Σάββατο η ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, την ώρα που αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Στο μεταξύ το μυστήριο των σπάνιων θρομβώσεων που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ισχυρίζονται ότι έλυσαν επιστήμονες στη Γερμανία. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα εμβόλια -με μία «μικροδιόρθωση»- μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση “Ελευθερία”. Πάνω από 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει σε όλη τη χώρα. Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχει από το Σάββατο η ηλιακιακή ομάδα 30-34 ετών, ενώ αρχές Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού σταδιακά και για τους 30 ετών και κάτω, ενώ αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων για τη έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

“Από τη στιγμή που θα πάρουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμβολιασμών θα ενταχθει στην προτεραιοποίησή μας και θα κατεβούμε τις ηλικίες και θα ανοίξει η πλατφόρμα και γι’ αυτες τις ηλικίες” είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

“Εμείς τι προσπαθούμε να κάνουμε, πάντα με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να εμβολιάσουμε όσο μεγαλύτερο κομμάτι γίνεται αν είναι δυνατόν και όλους, γιατί υπάρχουν μεταλλάξεις.. και τα παιδιά” ανέφερε στο Οpen, o υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα συζητήθηκε και κατά συνάντηση της πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος φαίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν. Γύρω στα τέλη Ιουλίου, θα έχουμε επιτύχει τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού” τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

“Στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε καταφέρει το 70% της ανοσίας στην Ευρώπη” επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό παρότι έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1905 νέα κρούσματα, 540 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι ενώ 39 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα συνεχίζονται κανονικά. Στη χώρα καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις του συνδρόμου θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του.

“Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Υπάρχουν παρενέργειες όπως σε όλα τα φάρμακα. Αυτές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αν ξέρουμε τα συμπτώματα να τις αντιμετωπίσουμε” σημείωσε η Μίνα Γκάγκα.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται δυο περιπτώσεις μιας 34χρονης από τον Πύργο που υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca καθώς και ενός 37χρονου από την Κεφαλλονιά που εμφάνισε αιματολογική διαταραχή 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο J&J.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο των θρομβώσεων

Γερμανοί επιστήμονες που μελέτησαν το ζήτημα των πολύ σπάνιων θρομβώσεων που συνδέθηκαν με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson πιστεύουν ότι μπορεί και να βρήκαν την απάντηση στο μεγάλο «γιατί» των παρενεργειών.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Γκαίτε της Φρανκφούρτης ερευνά το ζήτημα από τον Μάρτιο και, σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”, το πρόβλημα επικεντρώνεται στους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια. Σύμφωνα με τη θεωρία των Γερμανών ερευνητών, με κάποιες μικρές διορθώσεις τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να βελτιωθούν. Σε επικοινωνία μαζί τους έχει ήδη έρθει η Johnson & Johnson. Ωστόσο, πρόκειται για μία μόνο επιστημονική ανάλυση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλους ερευνητές.

Σήμερα, πάντως, έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έρευνα και τον πρώτο ύποπτο θάνατο γυναίκας στο Βέλγιο μετά τον εμβολιασμό της με Johnson & Johnson. Πρόκειται για μία 37χρονη που εμφάνισε θρόμβο αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια.

Επίσης, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κλειώ Νικολάου, σε τηλεδιάσκεψη που είχε η καγκελάριος με τους τοπικούς κυβερνήτες των κρατιδίων της Γερμανίας φέρεται να ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εφήβων. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα αν αύριο ο EMA δώσει το πράσινο φως για τους εφήβους, στις 7 Ιουνίου η Γερμανία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος