Αντόνιο Γκουτέρες: Η παγκόσμια κοινότητα έχει αποτύχει ηθικά στη δίκαιη διανομή εμβολίων

Την αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας να διανείμει τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια ισότιμα και δίκαια ακόμη και σε φτωχότερες χώρες επέκρινε τη Δευτέρα, με μήνυμά του στην έναρξη της τετραήμερης διαδικτυακής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που ξεκίνησε στην Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ίση μεταχείριση στα εμβόλια είναι τελικά ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε με έμφαση πως «ο εθνικισμός εμβολίων αρνείται αυτά τα δικαιώματα». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δέκα πλούσιες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το 75% των διαθέσιμων εμβολίων και περισσότερες από 130 χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση. «Αυτή είναι μια ηθική αποτυχία» σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για δράση εναντίον εκείνων που σκέφτονται διαφορετικά. Οι διαφορετικές απόψεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει να φιμώνονται, προέτρεψε ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες. Στάθηκε επίσης στο γεγονός πως η πανδημία χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες ως «πρόσχημα» για την επιβολή σκληρών μέτρων ασφάλειας και την «κατάργηση των πιο βασικών ελευθεριών» και εστίασε σε μια σειρά ανεπιθύμητων εξελίξεων που, κατά τη γνώμη του, σχετίζονται με την πανδημία όπως η «διάβρωση των εκλογικών διαδικασιών» καθώς και την «αποδυνάμωση των φωνών των μελών της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και ακόμη και οι υπάλληλοι του συστήματος υγείας συνελήφθησαν, διώχθηκαν, εκφοβίστηκαν και παρακολουθήθηκαν για κριτική στα μέτρα κατά του κορωνοιού ή της έλλειψης μέτρων, μειώνοντας την πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση μιας «θανατηφόρας παραπληροφόρησης».

Πηγή: ΕΡΤ /  Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος