Αισιοδοξία Μπιλ Γκέιτς για επιστροφή στη φυσιολογική ζωή το 2022 λόγω εμβολίων

Την εκτίμηση ότι ο κόσμος θα έχει επανέλθει στην φυσιολογική του ζωή ως το τέλος του 2022 χάρη στα εμβόλια κατά της COVID-19, εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza και το τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

Αναφερόμενος στην πανδημία του νέου κορονοϊού έκανε λόγο για μια απίστευτη τραγωδία και πρόσθεσε ότι η μόνη καλή είδηση είναι η πρόσβαση στα εμβόλια. Επίσης, τόνισε ότι “ως το τέλος του 2022 θα πρέπει ουσιαστικά να έχουμε επιστρέψει πλήρως στην φυσιολογική ζωή”.

Ο δισεκατομμυριούχος που αποχώρησε από πρόεδρος της Microsoft Corp το 2014 έχει δεσμευτεί μέσω του φιλανθρωπικού του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για τη χορήγηση τουλάχιστον 1,75 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην παγκόσμια ανταπόκριση στην πανδημία της COVID-19. Aυτό συμπεριλαμβάνει υποστήριξη κατασκευαστών εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και πιθανών θεραπειών.

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να ψεκάσει εκατομμύρια τόνους ανθρακικό ασβέστιο στη στρατόσφαιρα

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να ψεκάσει εκατομμύρια τόνους ανθρακικό ασβέστιο (κιμωλία) στη στρατόσφαιρα για να εκτρέψει ένα μέρος της ακτινοβολίας του ηλίου, εμποδίζοντας τις ακτίνες του να πέσουν στην επιφάνεια της Γης, με στόχο να ψυχθεί ο πλανήτης. Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι αυτό ενδέχεται να είναι καταστροφικό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα στείλουν ένα μεγάλο μπαλόνι 19 χιλιόμετρα πάνω από τη Σουηδική πόλη Κιρούνα και θα ρίξουν 2 κιλά σκόνη ανθρακικού ασβεστίου στη στρατόσφαιρα.

Ο στόχος της αποστολής ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, που στηρίζει ο Γκέιτς, είναι το ανθρακικό ασβέστιο να εκτρέψει ένα μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου, εμποδίζοντας τις ακτίνες του να πέσουν στην επιφάνεια της Γης, με σκοπό να ψυχθεί ο πλανήτης.

Η ιδέα έχει επικριθεί έντονα με ορισμένους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η ασυνήθιστη και μάλλον αντισυμβατική τεχνική θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή σε καιρικά συστήματα, με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Πώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή

Η πρώτη δοκιμή αυτού του εγχειρήματος έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Το δοκιμαστικό μπαλόνι θα ανυψώσει 600 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού 19 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αρκτικής πόλης και αν όλα πάνε καλά, θα απελευθερωθούν περίπου 2 κιλά σκόνης. Αυτό στη συνέχεια θα δημιουργήσει ένα νέφος σκόνης σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, όχι όμως αρκετά μεγάλο για να επηρεάσει την ένταση των ακτινών του ήλιου που πέφτουν στη Γη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμής, η επιστημονική ομάδα θα συγκεντρώσει πληροφορίες για το πώς αντιδρούν στον αέρα τα σωματίδια της σκόνης.

Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν υπολογιστικά μοντέλα για να προσδιορίσουν τι θα συνέβαινε αν ένα τέτοιο σχέδιο πραγματοποιούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο διευθυντής του σχεδίου Frank Keutsch δήλωσε στους Times ότι θέλει να προσδιορίσει τις πραγματικές επιπτώσεις, καθώς τα τρέχοντα υπολογιστικά μοντέλα ενδέχεται να είναι «πολύ αισιόδοξα» και να κάνουν την τεχνική να δείχνει ελκυστική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων θα χρειάζονταν τόνοι σκόνης και εκατοντάδες χιλιόμετρα απόσταση για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Η θεωρία πάντως υποστηρίζει ότι η σκόνη θα δημιουργούσε ένα τεράστιο σκίαστρο πάνω από τη Γη κι αυτό θα μείωνε τις ακτίνες του ήλιου που πέφτουν στη Γη, προστατεύοντάς τη από τις καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Keutsch, του οποίου το εργαστήριο του Χάρβαρντ ηγείται του έργου, λέει ότι η στρατηγική θα εφαρμοζόταν μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, προκειμένου να εμποδίσει τμήματα του πλανήτη να γίνουν ακατοίκητα. Αν δεν υπάρξει όμως καμία προσπάθεια για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα και άλλους ρύπους, σε ορισμένα μέρη του κόσμου αναμένεται ότι θα είναι έως και 12 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από ό, τι σήμερα, σύμφωνα με μελέτες.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρη του πλανήτη θα γίνουν ακατοίκητο από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αυστραλίας όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι ήδη πάνω από 50 βαθμοί Κελσίου.

Αισιοδοξία Μπιλ Γκέιτς για επιστροφή στη φυσιολογική ζωή το 2022 λόγω εμβολίων
(SCoPEx)

Τι υποστηρίζουν οι επικριτές του έργου

Ωστόσο, οι επικριτές του έργου λένε ότι αυτό μπορεί να δώσει στους πολιτικούς τη δικαιολογία να μην αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Stuart Haszeldine, δήλωσε στους «Times» ότι το «μπλοκάρισμα» του ήλιου δεν θα κάνει τίποτα για να εξαλείψει την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Θα κρυώσει τον πλανήτη αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μόλις συμβεί αυτό, θα είναι σαν να παίρνει κάποιος ηρωίνη, δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσει την ίδια τακτική για να συνεχίσει να έχει αποτέλεσμα», είπε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα τη ρύπανση θα πρέπει να συνεχίσουμε να ανυψώνουμε όλο και περισσότερη σκόνη στη στρατόσφαιρα, η οποία θα έκανε τον ουρανό λευκό τη διάρκεια της ημέρας και αν η διαδικασία σταματούσε, τότε θα υπήρχε και πάλι αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Ο Sir David King από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε στους «Times» ότι πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνικής. Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τα μετεωρολογικά συστήματα με τρόπους που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, επομένως τα δεδομένα πρέπει να συλλέγονται μέσω μοντελοποίησης και άλλων τεχνικών.

Ο Keutsch είπε ότι αυτό ακριβώς κάνουν με τη δοκιμή. Θα στείλουν ένα αρκετά μικρό νέφος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, αλλά αρκετό για να τροφοδοτήσει το μοντέλο.

Ο David Keith, μέλος της επιστημονικής ομάδας, είπε ότι η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί η τεχνική παράλληλα με άλλα μέτρα, παρά ως λύση από μόνη της.

«Η απόφαση που πρέπει να πάρουμε τώρα είναι αν θα το μελετήσουμε σοβαρά. Πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή έρευνα για τους κινδύνους καθώς και για το πόσο καλά θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η τεχνική έτσι ώστε η επόμενη γενιά να έχει περισσότερες πληροφορίες για να πάρει μια πιο ενημερωμένη απόφαση».

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν άλλες λύσεις γεωμηχανικής για την αντιμετωπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως «πιο λαμπερές καλλιέργειες και κτήρια που αντανακλούν περισσότερο φως του ηλίου», μικροφυσαλίδες στον ωκεανό και αφαίρεση των νεφελωμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος