11η Σεπτεμβρίου: 20 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας (video)

Πριν από λίγες ώρες, συμπληρώθηκαν δύο δεκαετίες από τη μέρα που το πρώτο αεροπλάνο «εισέβαλε» στα γραφεία του ψηλότερου κτηρίου στη γη και εξερράγη.  Τη μέρα που η τρομοκρατία στην πιο ακραία της μορφή λάβωσε την καρδιά της Αμερικής και του πλανήτη. Η επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άλλαξε σε μόλις λίγες στιγμές τη σύγχρονη ιστορία.

Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, η Αμερική θυμήθηκε και τίμησε τα 3.000 θύματα του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Με την πρώτη καμπάνα να χτυπάει στις 08.46 το πρωί, ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι συντονισμένες επιθέσεις, οι τελετές ξεκίνησαν από το σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι Πύργοι.

Τρεις πρόεδροι με τις συζύγους τους, Τζο Μπάιντεν, Μπάρακ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, ο ένας δίπλα στον άλλον, τηρούν ενός λεπτού σιγή. H εκφώνηση των ονομάτων των θυμάτων από τους συγγενείς τους προκαλεί ρίγη.

«Καθώς αναφέρουμε τα ονόματα εκείνων που χάσαμε, η μνήμη μου πάει πίσω σε εκείνη τη φρικτή μέρα όταν η αίσθηση ήταν σαν να κατέβηκε το κακό στη Γη. Αλλά ήταν και η στιγμή που πολλοί άνθρωποι ενήργησαν πέρα από τα συνηθισμένα, αρχίζοντας από τις ενέργειες των πληρωμάτων, όπως η Σάρα, και των επιβατών των τεσσάρων πτήσεων…» ανέφερε ο πατέρας της αεροσυνοδού της American Airlines Flight, Μάικ Λόου.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή που ο Μπρους Σπρίνγκστιν τραγούδησε για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν είχε απευθύνει έκκληση στους Αμερικανούς για ενότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε επίσης το παρών σε τελετές που πραγματοποιήθηκαν για τα θύματα των επιθέσεων στο Πεντάγωνο και τη Πενσιλβάνια. Στο σημείο, όπου συνετρίβη η πτήση 93 της United Airlines, παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

«Τις εβδομάδες και τους μήνες, που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήμουν περήφανος που ηγήθηκα ενός καταπληκτικού, δυνατού, ενωμένου λαού. Οσον αφορά στην ενότητα τη Αμερικής, εκείνες οι μέρες φαίνονται μακρινές σήμερα» υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους ο Νεότερος.

Τονίζοντας ότι ημέρα αυτή θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων, ηγέτες από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αμερικανικό λαό,.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ και στον Αμερικανό Πρόεδρο στον συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές του» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Θα πολεμάμε πάντα για την ελευθερία» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι «To γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι σήμερα στη θλίψη, αλλά επίσης στην πίστη και στην αποφασιστικότητα, επιδεικνύει την αποτυχία της τρομοκρατίας και της δύναμης των μεταξύ μας δεσμών».

Τη σημασία της ενότητας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας επισήμανε στο μήνυμά του στο τουίτερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Yπό τον ήχο του αμερικανικού εθνικού ύμνου έγινε η αλλαγή φρουράς στο Κάστρο του Ουίνδσορ με τη βασίλισσα να αναφέρει σε μήνυμά της ότι προσεύχεται για τα θύματα και τους επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη βάση των Δίδυμων Πύργων υπήρχε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένας ταπεινός ναός, ο οποίος ισοπεδώθηκε κάτω από τα συντρίμμια των γιγαντιαίων ουρανοξυστών. Ο νέος ναός, δια χειρός Σαντιάγο Καλατράβα, φωτίστηκε σήμερα με μπλε χρώμα, όπως και τα άλλα κτήρια της περιοχής ως ένδειξη τιμής, στη μνήμη των θυμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικό Άρθρο: 11η Σεπτεμβρίου: Η Αμερική τιμά τα θύματα στη Νέα Υόρκη, την Πενσιλβάνια και το Πεντάγωνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος