ertnews.gr

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν

04/05 13:55
Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν

Διευκρινίζοντας ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν ανάβει πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η άρση των περιορισμών αναμένεται να ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή κοινότητα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ανταποκρινόμενη πάντως στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

«Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα. Υπήρχε αδικία που οδεύει προς το να αρθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο στόχος είναι να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συνολικά 72 κριτήρια, από τα οποία δεν εκπληρώνονται ακόμη πέντε, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες (βίζα), αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1,ΕΡΑ
Σχετική είδηση:Μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων και χρηματικές ποινές προτείνει η Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version