Κομισιόν: Εν αναμονή της κατάθεσης αιτήματος για την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στην Κομισιόν αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή της πρώτης δόσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα η χώρα Ελλάδα αναμένεται να λάβει 1,97 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 2,12 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή συμφωνία που υπεγράφη λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε το δρόμο πλέον για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Εν τω μεταξύ μόλις χθες υπεγράφησαν οι επιχειρησιακές συμφωνίες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 970 εκατ. ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και έξι πιστωτικών ιδρυμάτων (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα), για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Κατόπιν τούτου είναι θέμα χρόνου η χρηματοδότηση από τις τράπεζες μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Ο δρόμος βέβαια για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τις χώρες μέλη είναι μακρύς καθώς η διαδικασία της έγκρισης αναμένεται ότι να διαρκέσει 3 μήνες πριν τα χρήματα της δόσης εκταμιευθούν και επίσημα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Επίσης σύμφωνα με το κανονισμό του Ταμείου, η χώρα θα πρέπει να υποβάλλει εκθέσεις ανά εξάμηνο (30 Απριλίου και 15 Οκτωβρίου) σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώνεται. Τα κράτη-μέλη, όμως, θα υποβάλλουν και άλλες δύο εκθέσεις σχετικά με τους κοινούς δείκτες που έχουν οριστεί από την Κομισιόν επίσης δύο φορές το χρόνο (28 Φεβρουαρίου και 31 Αυγούστου). Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος