Κολομβία: Αναστολή διαπραγματεύσεων με τους διακινητές ναρκωτικών ζήτησε ο πρόεδρος της Γερουσίας

Να αναστείλει κάθε διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, ζήτησε στην Κολομβία ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρόι Μπαρέρας, πολιτικός σύμμαχος του Γουστάβο Πιέτρο κρίνοντας πως οι συνομιλίες αυτές ζημιώνουν τον σκοπό για "πλήρη ειρήνη" στη χώρα.

Να αναστείλει κάθε διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, ζήτησε στην Κολομβία ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρόι Μπαρέρας, πολιτικός σύμμαχος του Γουστάβο Πιέτρο κρίνοντας πως οι συνομιλίες αυτές ζημιώνουν τον σκοπό για “πλήρη ειρήνη” στη χώρα.

Ο κ. Μπαρέρας, πρόβαλε την αξίωση του την ώρα που αδελφός και ο μεγαλύτερος γιος του αρχηγού του κράτους κατηγορούνται πως έλαβαν χρήματα από φερόμενους ως διακινητές, που ελπίζουν να επωφεληθούν από την πολιτική με σκοπό να υπάρξει απόλυτη ειρήνη στην Κολομβία.

Ο ίδιος λίγο καιρό πριν έστειλε όλα τα μέλη της οικογένειάς του στο εξωτερικό, εξαιτίας απειλών κακοποιών εναντίον τους.

Παρά την εξελισσόμενη προσπάθεια του Πιέτρο να τερματιστεί ο ατελείωτος εμφύλιος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η έρευνα του γενικού εισαγγελέα σε βάρος του Νικολάς Πέτρο Μπούργκος, γιου του προέδρου, και του αδελφού του, του Χουάν Φερνάντο Πέτρο, για χρηματισμό απο τους εμπόρους ναρκωτικών θέτει νέες παραμέτρους στην πολιτική σκηνή. Τις κατηγορίες αρνούνται και οι δύο.

Τα μέλη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά θα μπορούν να παραδοθούν στη δικαιοσύνη αφού περάσει νόμος που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του κ. Πέτρο στο Κογκρέσο, διευκρίνισε ο κ. Μπαρέρας.

Ο Ντανίλο Ρουέδα, ο κυβερνητικός επίτροπος για την ειρήνη, αναγνώρισε πως κυκλοφορεί «φημολογία» για δικηγόρους που διεξάγουν παρασκηνιακά διαπραγματεύσεις με διακινητές ναρκωτικών ενόψει της ένταξής τους στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως υπογράμμισε πως ούτε ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, ούτε ο πρόεδρος Πέτρο έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε παρανομία.

Η κυβέρνηση Πέτρο ξανάρχισε το 2022 τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ενώ επιδιώκει τη διεξαγωγή χωριστών συνομιλιών με δυο παρατάξεις διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος