Κίνα: Πάνω από μισό εκατομμύριο οι πληγέντες – Τα βίντεο της ασύλληπτης καταστροφής

Τουλάχιστον 33 είναι οι νεκροί, και 8 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα. Δώδεκα από τα θύματα ήταν μεταξύ των εγκλωβισμένωνστο μετρό, σε μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά επαρχίες της Κίνας, την επαρχία Χενάν, στα κεντρικά.

Κινεζικά μέσα ενημέρωση μεταδίδουν ότι 1,24 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις βροχές κι εκατοντάδες χιλιάδες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια.

Ο κατακλυσμός της Τρίτης  ήταν «από τους χειρότερους για οποιαδήποτε μεγαλούπολη στη Γη», δήλωσε ο Bob Henson, μετεωρολόγος και συγγραφέας του «Οδηγού για την Κλιματική Αλλαγή».

Χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται με αναρτήσεις τρομακτικές εμπειρίες, όχι μόνο από το μετρό, αλλά και από οιγογένειες που εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία παρασύρονταν από τις πλημμύρες.

Με σχοινιά προσπαθούν εθελοντές να διασώσουν ανθρώπους που παρασύρονται από καταρράκτες ή χάνονται μέσα σε υπονόμους που έχουν μετραπεί σε δίνες.

Παιδιά εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένο νηπιαγωγείο. «Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, περισσότεροι από 150 άνθρωποι (παιδιά και δάσκαλοι) διασώθηκαν στο Ζενγκζού», αναφέρεται σε ανάρτηση.

Οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη ανατίναξη φράγματος, που υπέστη ρήγμα 20 μέτρων, για να μην καταρρεύσει και προκληθεί σφοδρότερη καταστροφή.

Οι βροχές παρέλυσαν τη μεγαλύτερη κατασκευαστική βάση στον κόσμο για iPhone και την παραγωγή τροφίμων όπως και τη βαριά βιομηχανία.

Είχαν προηγηθεί ημέρες καύσωνα που εκτίναξαν την κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Αξιωματούχοι στην Κίνα δήλωσαν ότι η επαρχία Χενάν γνώρισε τις βαρύτερες βροχοπτώσεις τα 1.000 χρόνια. Η περιφερειακή πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, Ζενγκζού δέχτηκε βροχόπτωση 617,1 mm από το Σάββατο έως την Τρίτη, σχεδόν ίδια ποσότητα με βροχές ενός ολόκληρου χρόνου 640,8 mm).

Το μέγεθος γίνεται ακόμη πιο κατανοητό από το γεγονός ότι στη Γερμανία που επλήγη από  πλημμύρες έπεσαν 18 εκατοστά βροχής σε τρεις μέρες.

Σε ισχυρά και παρατεταμένα βαρομετρικά υψηλής πίεσης που, μαζί με τον τυφώνα In-fa που πλησίαζε τη Νότια Κίνα, αποδίδεται ο κατακλυσμός καθώς υδρατμοί πάνω από τη θάλασσα της επαρχίας Χενάν «εξερράγησαν» πάνω από τα βουνά που περιβάλλουν την περιοχή,  προκαλώντας  καταρρακτώδεις βροχές.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος