Καλπάζει ο κορονοϊός σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει όλες τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Στη Ρουμανία η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει δοκιμαστικά τη χορήγηση του φαρμάκου της Merck για τον κορονοϊό, ενώ επιταχύνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Tο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας είχε αρχίσει νωρίτερα, έτσι η εξασθένιση της προστασίας έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανής.

H 37χρονη Σάικα Παρβίν σκόπευε να εμβολιαστεί μετά τη γέννηση του πέμπτου παιδιού της. Στον όγδοο μήνα της κύησης όμως εισήχθη με κορονοϊό στην εντατική μονάδα νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, όπου γέννησε με καισαρική. Ύστερα από πέντε εβδομάδες πέθανε χωρίς να προλάβει να δει τη νεογέννητη κόρη της. Συντετριμμένος ο σύζυγός της απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.

Κι ενώ εντός του μήνα η Βρετανία θα αρχίσει να χορηγεί σε δοκιμαστική φάση το χάπι της Μerck κατά του κορονοϊού, δραματική έκκληση απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Υγείας στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να κάνουν αναμνηστική δόση του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα.

Με το ποσοστό εμβολιασμού να κυμαίνεται γύρω στο 30% και τον αριθμό των βαριά νοσούντων να αυξάνεται συνεχώς, μάχη για να εμβολιαστούν οι πολίτες δίνουν και οι Αρχές στη Ρουμανία, εμβολιάζοντας κόσμο ακόμη και σε εμπορικά κέντρα.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με Νέα Ματιά», ο αντιπρόεδρος των επιχειρηματιών ιατρικού εξοπλισμού στη Ρουμανία, Βασίλης Χρέλιας, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω και της μεγάλης εξόδου προσωπικού προς τις δυτικές χώρες τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Ιταλία, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Τεργέστης, του Μιλάνου και άλλων πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της υποχρεωτικής χρήσης του πράσινου πιστοποιητικού για όλους τους εργαζόμενους. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Γαλλία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος