Και οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τα Σκόπια, λόγω απειλών για βόμβες

Array

Μετά τη Γερμανία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν, σήμερα, τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τα Σκόπια, λόγω απειλών για βόμβες, αλλά και για πιθανή παρουσία «πορτοφολάδων» σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών.

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, με τίτλο «Πιθανότητα αυξημένης εγκληματικότητας κατά την περίοδο των εορτών και συνεχιζόμενες απειλές για βόμβες σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία» αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε αγορές για τις εορτές, σε εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους, η Πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανή η ύπαρξη πορτοφολάδων και άλλων μικροεγκληματιών.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση των απειλητικών αναφορών για βόμβες, αρκετές φορές την εβδομάδα σε όλα τα Σκόπια και την περιοχή, σε σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και σχολεία. Οι τοπικές αρχές έχουν ερευνήσει κάθε απειλή και μέχρι στιγμής όλες οι προειδοποιήσεις για βόμβες ήταν ψευδείς. Εάν τύχει να βρίσκεστε σε τοποθεσία που δέχεται απειλή για βόμβα, ακολουθήστε τις οδηγίες του τοπικού προσωπικού ασφαλείας και της αστυνομίας επί τόπου».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω απειλών για βόμβες στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Η Βόρεια Μακεδονία δέχεται πολλές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, απειλή για βόμβα έφθασε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και ανεστάλησαν αρκετές πτήσεις.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για “υβριδικές απειλές”, οι οποίες έχουν πυκνώσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι απειλές αυτές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών φθάνουν μέσω συνδέσεων VPN από το εξωτερικό» ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών αυτών απειλών.

Ο Οσμάνι σημείωσε ότι πρόσφατα, υπήρξαν πολλές απειλές για βόμβες στην περιοχή, ιδίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος