Ιταλία: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με ορίζοντα τη βελτίωση της υγειονομικής εικόνας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα το απόγευμα συνεδρίασε η Αίθουσα Σύνταξης με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι και αποτελούμενη από διάφορους Υπουργούς και επικεφαλείς της Τεχνικής Επιστημονικής Επιτροπής, για να συζητήσει το περαιτέρω άνοιγμα της χώρας.

Με την σημερινή πολυαναμενόμενη απόφαση, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη των επόμενων μέτρων. Συγκεκριμένα:
– Θα ληφθεί υπόψη ο νοσοκομειακός δείκτης Rt, ο οποίος προσμετρά τις νοσηλείες σε θαλάμους και εντατική περίθαλψη αντί των αριθμό των νέων κρουσμάτων, και μετρά την επίπτωση νέων μολυσματικών περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους. Το σημερινό τεχνικό κριτήριο παρακολούθησης θα εφαρμοστεί ήδη από την 21η Μαΐου και θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες περιοχές στην λευκή ζώνη, ως και στην πλήρη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
– Από την 1η Ιουνίου οι Περιφέρειες Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, Μολίσε και αυτή της Σαρδηνίας επανέρχονται στην Άσπρη Ζώνη. Από τις 7 Ιουνίου και οι Περιφέρειες Αμπρούτσο, Βένετο και Λιγούριας ακολουθούν τις προηγούμενες στην Άσπρη Ζώνη. Στις Άσπρες Ζώνες ισχύουν μόνο τα μέτρα της υποχρεωτικής μάσκας και της αποστασιοποίησης. Στην Άσπρη Ζώνη δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.
– Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κίτρινη Ζώνη από τις 23.00 με άμεση ισχύ την ημερομηνία του Σχεδίου Νόμου.
– Από την 7η Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 24.00.
– Συνολική υπέρβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από την 21η Ιουνίου.
Ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι ενθαρρυντικός. Οι περιφέρειες πλέον χορήγησαν πάνω από το 80% των διαθέσιμων εμβολίων και ο αριθμός των χορηγουμένων εμβολίων έχει ξεπεράσει τα 27,4 εκατομμύρια σε σύνολο στην χώρα. Παράλληλα και ως αποτέλεσμα της εμβολιαστικής εκστρατείας, σημαντική είναι η πτώση των κρουσμάτων και των θανάτων, και τα έως τώρα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε πως υπήρξε μια συνεχής και μεγάλη πίεση από την πλευρά της Δεξιάς, και κυρίως του κόμματος της Λέγκα του Σαλβίνι, για άνοιγμα και επιστροφή “στη ζωή και στην κανονικότητα”. Η απάντηση του Ντράγκι υπήρξε πάντα κάθετη, πως δηλαδή η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να είναι σταδιακή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και με την μέγιστη προσοχή. Αυτό φαίνεται να ισχύει και με την σημερινή απόφαση, παρόλο τους διαφορετικούς τόνους που επικράτησαν (και που ακόμα επικρατούν) στα κυβερνητικά έδρανα.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος