Ιταλία: Οι επιχειρήσεις θα δημοσιοποιούν τους λογαριασμούς ενέργειας – Ρεκόρ στα 315 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενδιαφέρον προκαλεί η πρωτοβουλία της Ιταλικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Fipe-Confcommercio, η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται “Λογαριασμοί στη βιτρίνα” και θα πραγματοποιείται από τους διαχειριστές δημόσιων καταστημάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την Fipe-Confcommercio, οι οποίοι θα λάβουν ένα κάδρο-πλαίσιο για να κρεμάσουν και για να εμφανίζουν τους πιο πρόσφατους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο της Ομοσπονδίας, πρόκειται περί «σημαντικής επιχείρησης διαφάνειας σε εθνικό επίπεδο» ώστε πολίτες και θαμώνες των μπαρ και εστιατορίων να αντιληφθούν «σε ποια δραματική κατάσταση αναγκάζονται να λειτουργούν οι επιχειρήσεις».

«Οι λογαριασμοί είναι τερατώδεις» τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Τριπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. Μια κατάσταση που αναγκάζει τους εμπόρους να πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις αυξήσεις τιμών, έως τώρα πολύ μέτριες, και στην αναστολή των εργασιών εν αναμονή της αποφασιστικής παρέμβασης της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον Aldo Cursano, αντιπρόεδρο της Fipe-Confcommercio «με αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος κατά 300% εργαζόμαστε με ένα όπλο στραμμένο στον κρόταφο. Εάν η Κυβέρνηση δεν παρέμβει, είτε θα επέμβουμε στους τιμοκαταλόγους είτε οι δραστηριότητες θα ανασταλούν. Βασιζόμαστε στην ευαισθησία των πολιτών και των πελατών».

Το φυσικό αέριο στα 315 ευρώ/MWh – Αναμονή για Κυβερνητικές αποφάσεις

Με την τιμή του φυσικού αερίου να χτυπά τα 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Πέμπτης 25 Αυγούστου, και παρόλα τα χθεσινά καθησυχαστικά λόγια του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σχετικά με την αποθήκευση φυσικού αερίου στη χώρα (“κοντά στο 80% τα αποθέματα φυσικού αερίου” ενώ στοχεύει στο 90% “μέχρι τον Οκτώβριο”) επικρατεί η ανησυχία πως η διακοπή της ροής του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου, έστω και για λόγους συντήρησης, αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε του ενδεχόμενου τέλους της ρωσικής προμήθειας.

Με γνώμονα αυτή την κατάσταση και, όπως σημειώνει σήμερα η Corriere della Sera, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ενεργειακής λιτότητας, το Ιταλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης είναι έτοιμο για την επικαιροποίηση και εφαρμογή ενός νέου σταδίου “που προβλέπει πιο σοβαρές εξοικονομήσεις, με ελάχιστες παρεμβάσεις αλλά να υλοποιηθεί άμεσα χωρίς να περιμένουμε τον χειμώνα που η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη”. Με ανακοίνωση μάλλον εντός ολίγων ημερών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος