Ιταλία: Εμφύλιος Κόντε-Γκρίλο στο Κίνημα 5 Αστέρων – Σήμερα ο Κόντε θα υποβάλλει το νέο καταστατικό του κινήματος

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του τέως πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, και παρόλο που κινήθηκε σε ήπιους τόνους, όπως συνηθίζει ο “δικηγόρος των Ιταλών”, η γενικότερη αίσθηση ήταν πως το μέλλον του Κινήματος 5 Αστέρων βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. 

Με θέμα την εξ αποστάσεως κλιμάκωση των σχέσεων με τον ιδρυτή του Κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους πως “ήταν αυτός που μου ζήτησε να γίνω ηγέτης του Κινήματος”. Ο Κόντε είπε ότι τους τελευταίους μήνες εργάστηκε σκληρά ώστε να παράξει ένα νέο καταστατικό για το Κίνημα, με ειδικό σκοπό να βάλει στόχο τα κρίσιμα ζητήματα του Κινήματος. Και οι δυσκολίες φαίνεται να είναι στο θέμα μια διαρχίας, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο Κόντε. 

«Μια διαρχία δεν μπορεί να είναι λειτουργική, δεν μπορεί να υπάρχει σκιώδης ηγέτης που πλαισιώνεται από μια φιγούρα. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσα να είμαι εγώ» είπε ο Κόντε, ο οποίος επίσης τόνισε πως “μια πολιτική δύναμη που φιλοδοξεί να ηγηθεί της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί σε μισή ηγεσία, πρέπει να είναι ισχυρή και σταθερή”. 

Η ‘καυτή πατάτα’ περνάει λοιπόν στα χέρια του Γκρίλο, εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός τον κάλεσε να αποφασίσει. «Δεν περιμένω την συγγνώμη του Γκρίλο, έχω την αίσθηση του χιούμορ, πάντα τον σεβάστηκα και θα τον σεβαστώ, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει αμφισημία. Τώρα εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει εάν θα είναι ο γενναιόδωρος γονέας που επιτρέπει στο παιδί του να μεγαλώσει ανεξάρτητα ή ο κύριος γονέας που αντιτίθεται στη χειραφέτησή του». 

Δεν κλείνει την πόρτα ο Κόντε αλλά δείχνει ένα ξεκάθαρο aut-aut στον Γκρίλο, στον οποίο δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα την σοβαρότητα της κατάστασης: “Δεν μπορώ να πάρω μια απόφαση μόνο με την καρδιά μου αν το κεφάλι μου προτείνει πως το μονοπάτι είναι λάθος. Δεν μπορώ να προσφερθώ σε μια επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύω”.

Σήμερα ο Κόντε θα υποβάλλει στο Κίνημα 5 Αστέρων το καταστατικό, όπως το προτείνει αυτός. Και ζητά στην «κοινότητα» των 5 Αστέρων «μια ειλικρινή αξιολόγησή του». Και σε όσους απορούν για το πολιτικό του μέλλον, ο Κόντε είπε: “Ένα άλλο κόμμα; Δεν έχω σχέδια Β”. 

Οι χθεσινές δηλώσεις κορυφώνουν την κρίση μεταξύ του Γκρίλο και του Κόντε, με μεγάλη ανησυχία να επικρατεί ανάμεσα στους 5 Αστέρες. Στις διαδικτυακές συζητήσεις – τόπος αρχής του Κινήματος – οι ακτιβιστές φοβούνται κλιμάκωση από την απάντηση του Γκρίλο, γνωστός για τους μη διπλωματικούς τόνους και εκφράσεις. 

Παράλληλα, κάποιοι 5 Αστέρες ξεκίνησαν διαδικτυακή αναφορά στην πλατφόρμα «Change.org», όπου ουσιαστικά ζητείται από τους Κόντε και Γκρίλο να συμφωνήσουν για το καλό του κινήματος, με έκκληση στον Γκρίλο να παραχωρήσει “την απαραίτητη πολιτική βιωσιμότητα για τον Τζουζέπε Κόντε να καθοδηγήσει το M5S με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την απαραίτητη αυτονομία”.

Ο κίνδυνος διάσπασης του Κινήματος είναι πλέον αισθητός, με δύσκολα σενάρια να τροφοδοτούνται στα μυαλά των 5 Αστέρων. Ένα Κίνημα, υπενθυμίζουμε, το οποίο είναι μέλος του Κυβερνητικού Συνασπισμού του Ντράγκι, και η κατάρρευση του οποίου ενδεχομένως να άνοιγε σημαντικά μέτωπα στην μετα-πανδημική εποχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος