Ιταλία: «Ελευθέρας» για 40 εκατομμύρια Ιταλούς

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Περί επιστροφής στην κανονικότητα μιλούν τα Ιταλικά ΜΜΕ, εφόσον 40 εκατομμύρια Ιταλοί επιστρέφουν πλέον σε προ-πανδημίας ρυθμούς. Από σήμερα, 12 περιφέρειες και η επαρχία του Τρέντο περνούν σε ‘λευκό’ χρώμα, η βαθμίδα ρίσκου που αναιρεί την βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και επιτρέπει τον συνωστισμό μεταξύ φίλων και συγγενών – αν και με την χρήση green pass ανάλογα με τις περιπτώσεις. 

Ανάμεσα στις περιφέρειες που άνοιξαν, οι δύο πολυπληθέστερες, δηλαδή αυτές της Λάτσιο (Ρώμη) και της Λομβαρδίας (Μιλάνο). Η τρίτη αυτή της Καμπανίας (Νάπολη), αναμένεται να περάσει στα ‘λευκά’ απο τις 21 Ιουνίου, μαζί με σχεδόν όλες τις εναπομείναντες περιφέρειες. Η μόνη που θα αργήσει είναι η βόρεια περιφέρεια της Βάλε ντ Αόστα, η οποία αντιμετώπισε μια έξαρση μέχρι τις αρχές Μαΐου και που θα ντυθεί στα ‘λευκά’ στις 28 Ιουνίου. Όλα αυτά, προφανώς, εκτός απροόπτου.        

Γενικότερα η υγειονομική εικόνα της χώρας φαίνεται να βελτιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό βοηθά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των μεγάλων διοργανώσεων, όπως φεστιβάλ και πάρκα διασκέδασης, πάντα εν μέσω σχολαστικών πρωτοκόλλων υγείας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρώμη, η οποία και έδωσε το ‘πράσινο φως’ με την έναρξη του EURO 2020 και παράλληλα το Φεστιβάλ UEFA σε 4 υπαίθρια σημεία της πόλης. Γνώμονας των αρχών και του κόσμου φαίνεται να είναι η αποτροπή έξαρσης του ιού, εφόσον όλοι θέλουν να ξεχάσουν τον εγκλεισμό των τελευταίων 16 μηνών. 

Μια πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα και στην κοινωνικότητα, αλλά και άνοιγμα της αγοράς και την επανεκκίνηση της καθημερινής οικονομίας. Η αίσθηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ιταλίας είναι πράγματι μιας ‘νέας εκκίνησης’, εφόσον τα ανοίγματα συνοδεύονται ρητώς με ατομική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας. Και με την άφιξη των καλοκαιρινών θερμοκρασιών – πολλές περιοχές της Ιταλίας ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς το Σαββατοκύριακο – ο κόσμος ανυπομονεί να ξαναζήσει επανερχόμενος στην καθημερινότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος