Ιταλία: Δηλώσεις του Mario Draghi για τις υγειονομικές εξελίξεις και ανοιχτή αντιπαράθεση με την Lega

Ανταπόκριση από την Ιταλία από την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Draghi συνομίλησε με τον Υπουργό Υγείας κ. Roberto Speranza για τα θέματα που απασχολούν την Ιταλία, με επίκεντρο το υγειονομικό αλλά και τα νέα μέτρα.

Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων, ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια πέφτει από το 1.16 στο 1.08 σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση. Αν και η καμπύλη των θετικών κρουσμάτων δείχνει μια ελαφρά επιβράδυνση στην ανοδική της τάση, η αύξηση των αφίξεων σε ΜΕΘ και νοσοκομεία γενικότερα συνιστά επιφυλακτικότητα και προσοχή. 

Σύμφωνα με το σημερινό διάταγμα λοιπόν, από την Δευτέρα 29 Μαρτίου οι περιφέρειες της Toscana, Valle d’Aosta και Calabria περνούν στο κόκκινο, ενώ η περιφέρεια του Lazio περνάει στο κίτρινο από την Τρίτη 30 Μαρτίου. Σημειωτέον, γίνονται στο σύνολο 6 οι κόκκινες περιοχές στην Σικελία.

Γενικότερα η στρατηγική γραμμή του Draghi είναι αυτή της μη ελάφρυνσης των μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ιταλία και μέχρι την πρώτη γυμνασίου αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα. 

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο κ. Draghi τόνισε πως ‘το σχολείο αποτελεί χώρο περιορισμένης μετάδοσης μόνο αν υφίστανται άλλοι περιορισμοί. Αυτό που αποτελεί πηγή μετάδοσης είναι ότι συμβαίνει γύρω από το σχολείο, οπότε όσο αυξάνεται η σχολική δραστηριότητα τόσο αυξάνονται και οι δυνατότητες μετάδοσης’. Μάλιστα ο κ. Draghi μίλησε και για τεστ στους μαθητές σε μερικές περιπτώσεις, αν και υπογράμμισε πως ‘είναι υπερβολικό να μιλάμε για καθολική δράση’. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα των εμβολίων, θέμα το οποίο απασχόλησε και τη Σύνοδο Κορυφής και υπογράμμισε πως πρώτη η Ιταλία ‘πρότεινε τον περιορισμό στην εξαγωγή των εμβολίων’. Επίσης, ο κ. Draghi επιβεβαίωσε πως θα εμβολιαστεί με αυτό της AstraZeneca ίσως την επόμενη εβδομάδα.

Άλλο καίριο ερώτημα που αφορά την Ιταλία αυτή την εβδομάδα είναι η επαφή με τους ασθενείς όλου του ανεμβολίαστου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως ‘η Κυβέρνηση σκοπεύει να επέμβει’ για την επίλυση του θέματος’.

Επίσης, σήμερα συνέβησαν δύο φραστικά επεισόδια μεταξύ του Πρωθυπουργού Draghi και του κόμματος της Lega, το οποίο είναι μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το πρώτο επεισόδιο αφορά τον αρχηγό του κόμματος της Lega κ. Matteo Salvini, ο οποίος το πρωί δήλωσε πως ‘είναι αδιανόητο να παραμείνει κλειστή η Ιταλία για όλο τον Απρίλιο’ και ζήτησε από τον Draghi να προβεί σε σχετικά ανοίγματα μετά το Καθολικό Πάσχα αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει. Σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, η απάντηση του Draghi ήταν πως ‘τα κλεισίματα είναι λογικά ή αδιανόητα μόνο βάσει δεδομένων που βλέπουμε. Είναι επιθυμητό να ανοίξουμε, η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι εξαρτάται από τα δεδομένα’.

Το δεύτερο επεισόδιο σχετίζεται με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Garavaglia, και αυτός της Lega. Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε στο Radio Capital πως το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί ‘χωρίς πολλά προβλήματα’ εφόσον ‘δεν υπάρχουν λόγοι που να μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περασμένο’, αναφερόμενος στα ανοίγματα που έγιναν πέρσι στον τουριστικό τομέα για τις διακοπές. Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε πως ‘με την μέγιστη ασφάλεια, από τον Απρίλιο ανοίγουμε τα πάντα’.
Αναφερόμενος σε αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Draghi απάντησε ειρωνικά: ‘Συμφωνώ με τον Garavaglia, αν μπορούσα να πάω διακοπές θα πήγαινα ευχαρίστως’.

Η εικόνα που ειδικά σήμερα βγήκε προς τα έξω από τα κυβερνητικά έδρανα είναι μιας εσωκυβερνητικής αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ατζέντες να επικρατούν από την αρχή της κυβερνητικής περιπέτειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος