Ιταλία: Διευρύνεται με την πανδημία η διαφορά Βορρά-Νότου – Πρώτη πόλη σε ποιότητα ζωής η Parma, πέφτει στην 54η θέση η Ρώμη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την ηλεκτρονική εφημερίδα ItaliaOggi και το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, σε συνεργασία με την Cattolica Assicurazioni, το μεταπανδημικό σενάριο των Ιταλικών πόλεων διαμορφώνεται με αυτό που η εφημερίδα Corriere della Sera ονόμασε “εκδίκηση των πόλεων του Βορρά”. 

Η φετινή έρευνα αναδεικνύει πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των επαρχιών του Νότου και του Κέντρου-Βορρά, ειδικά όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται “μια ισχυρή ανάκαμψη” στις κεντρικές-βόρειες επαρχίες και ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές όπως Torino, Milano, Τεργέστη, Bologna και Φλωρεντία, οι οποίες έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο σημείο που η ανάκαμψη ξεκινά σήμερα από εκείνα τα κέντρα. 

Εννέα είναι λοιπόν οι συντελεστές ανάλυσης για την εν λόγω στατιστική κατάταξη, η οποία συμπεριλαμβάνει 107 επαρχίες: επιχείρηση και εργασία, περιβάλλον, κοινωνικές και προσωπικές δυσκολίες, εκπαίδευση ανθρώπινου κεφαλαίου, πληθυσμός, εισόδημα και πλούτος, ασφάλεια, υγεία και σύστημα αναψυχής. 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, φέτος ο θρόνος για την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ιταλία είναι της Parma, η οποία εκτοξεύεται στα ύψη από την 39η θέση όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας μελέτης.

Σημειωτέον, πρώτη σε εισόδημα, ελεύθερο χρόνο, εργασία και ασφάλεια. Στη γενική κατάταξη ακολουθούν Trento, Bolzano, Bologna και Milano, όλες στον Ιταλικό Βορρά, ενώ η πρωτεύουσα Ρώμη είναι η μόνη μεγάλη πόλη που βρίσκεται εκτός της ομάδας των καλύτερων επαρχιών και πέφτει στην 54η θέση.

Όσον αφορά τις τελευταίες θέσεις, αυτές πάνε στις επαρχίες Siracusa, Foggia, Napoli και, τελευταία, Crotone – όλες στο Ιταλικό Νότο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υποκατατάξεις. Σχετικά με την περιβαλλοντική ταξινόμηση, η πόλη της Reggio Emilia είναι στα ύψη, με τελευταία την Catania της Σικελίας. Ανάμεσα στις μεγάλες επαρχίες, το Milano κατατάσσεται στην 11η θέση, ενώ η Ρώμη βρίσκεται στην 76η θέση.

Σχετικά με τις πιο πλούσιες επαρχίες, πρώτη είναι το Milano, ακολουθούμενη από Τεργέστη, Bologna, Parma και Bolzano, ενώ τελευταίες είναι αυτές του Νότου όπως Νάπολη και Crotone. Για την ασφάλεια, η μικρή Aosta βρίσκεται επικεφαλής των επαρχιών, η Ρώμη είναι 101η και το Milano κλείνει τελευταία. 

Τέλος, σχετικά με το τοπικό σύστημα υγείας, η Isernia είναι η πρώτη σε όλη την επικράτεια, ενώ όσον αφορά το σκέλος Αναψυχής και Τουρισμού, πρώτη είναι η όμορφη Siena στην κεντρική Τοσκάνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος