ertnews.gr

Ιταλία: Απώλειες για την Κεντροαριστερά στις δημοτικές εκλογές

15/06 14:55
Ιταλία: Απώλειες για την Κεντροαριστερά στις δημοτικές εκλογές

epa04777362 Raffaella Paita, the centre-left candidate for Liguria governor, arrives at a polling station in La Spezia, Italy, 31 May 2015. More than 20 million Italian voters are eligible to vote in regional and municipal elections in seven out of Italy's 20 regions, and more than 1,000 municipalities. EPA/PAOLO ZEGGIO

Αρνητικό ήταν το μήνυμα της κάλπης για την ιταλική κεντροαριστερά, από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες. Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ηττήθηκαν στην Βενετία- όπου εξελέγη ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο της Φόρτσα Ιτάλια- αλλά και στις πόλεις Αρέτσο (κεντρική Ιταλία), Ματέρα (στην νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα) και Νουόρο, στην Σαρδηνία.

Η κεντροαριστερά κατάφερε να υπερισχύσει στο Λέκκο και την Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας, στην Μετσεράτα (300 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) και στο Τράνι, κοντά στο Μπάρι. Συνολικά, οι κεντροδεξιές δυνάμεις εξασφαλίζουν έξι πρωτεύουσες νομών, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα τέσσερις. Όπως και στον πρώτο γύρο, πριν από 15 ημέρες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής: χθες ψήφισε μόνον το 47% του εκλογικού σώματος.
΄
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες ότι πρόκειται για ήττα, η οποία αποδεικνύει ότι η κεντροδεξιά στην Ιταλία έχει κάθε άλλο παρά εξαφανισθεί. Παράλληλα ο Ρέντσι εκτιμά ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και την ασαφή στάση της Ευρώπης, δεν βοήθησε τους «Δημοκρατικούς».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην κεντροδεξιό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο άνεμος άρχισε αλλάζει, ενώ ο επικεφαλής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην ιταλική βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι «είναι σαφές πως, όταν οι συντηρητικές δυνάμεις συνασπίζονται, κερδίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version