Ιταλία: Ανακαλύφθηκε Μεσολιθική ταφή βρέφους, η αρχαιότερη στην Ευρώπη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Neve (Χιόνι). Αυτό είναι το όνομα που έδωσαν οι αρχαιολόγοι στο βρέφος που ανακαλύφθηκε στη Λιγουρία, στην αρχαιότερη βρεφική ταφή στην Ευρώπη. Μια ταφή της πρώιμης Μεσολιθικής εποχής, δηλαδή ηλικίας 10 χιλιάδων χρόνων. 

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο αξιόλογο «Scientific Report» του γνωστού περιοδικού Nature. Η ταφή βρέθηκε στο σπήλαιο Arma Veirana στο Erli, στην επαρχία της Σαβόνα της Λιγουρίας στη Βόρειο Δυτική Ιταλία, και τα τεστ του DNA και των δοντιών δείχνουν πως πρόκειται για ένα βρέφος ηλικίας μόλις 40 με 50 ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, μαζί με τα λείψανα του νεογέννητου βρέθηκε ένα κιτ αποτελούμενο από περισσότερες από 60 χάντρες σε τρυπημένα κοχύλια, τέσσερα τρυπημένα μενταγιόν κατασκευασμένα από θραύσματα δίθυρων αλλά και ένα νύχι μπούφου. 

Η ανακάλυψη και η έρευνα είναι αποτέλεσμα πολυμελούς εργασίας και συνεργασιών μεταξύ διαφόρων πανεπιστημίων, από Ιταλία (Μπολόνια, Γένοβα, Φεράρα) εως και ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία. Πρόκειται περί μιας σημαντικής ανακάλυψης, εφόσον – τονίζουν οι επιστήμονες στην La Repubblica – είναι πολύ σπάνιο να βρει κανείς καλοδιατηρημένους τάφους σαν αυτόν, αμέσως μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. 

Όπως εξηγεί ο Καθ. Stefano Benazzi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια “η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν τους νεκρούς έχει τεράστια πολιτιστική σημασία και μας επιτρέπει να διερευνήσουμε τόσο τις συμπεριφορές όσο και τις ιδεολογικές τους πτυχές”. 

“Αυτή η ανακάλυψη – συνεχίζει ο Καθηγητής – μας επιτρέπει να διερευνήσουμε μια εξαιρετική ταφική ιεροτελεστία της πρώτης φάσης της Μεσολιθικής εποχής, της οποίας λίγες ταφές είναι γνωστές, και μαρτυρεί πως όλα τα μέλη της κοινότητας, ακόμη και τα μωρά, αναγνωρίζονταν ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι και προφανώς απολάμβαναν ίση μεταχείριση”. Και σημειώνει πως “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανακάλυψη της Neve θα μας βοηθήσει να καλύψουμε πολλά κενά, ρίχνοντας φως στην αρχαία κοινωνική δομή και στην ταφική και τελετουργική συμπεριφορά των προγόνων μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος