Ισπανική κυβέρνηση: Δεν αναγνωρίζουμε τη μονομερή ανεξαρτησία του “Κοσόβου”

Η ισπανική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την απόφασή της να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του “Κοσόβου”, αν και λέει ότι ακολουθεί “εποικοδομητική προσέγγιση” στο θέμα, υποστηρίζοντας μια λύση στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, αναφέρει το Europa Press.

Αυτό αναφέρεται στην απάντηση της Ισπανικής Βουλής προς τη βουλευτή Μαριόνα Ιλαμόλι, η οποία ρώτησε για τις φιλοδοξίες του “Κοσόβου” για ένταξη στην Ε.Ε.

Σε απάντηση, η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στο Europa Press τη θέση της «για τη μη αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας που υιοθέτησε η Πρίστινα το 2008, επειδή είναι μια μονομερής πράξη».

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι «από εποικοδομητική σκοπιά θεωρείται καιρός να καταβληθεί η τελική προσπάθεια επίλυσης της εδαφικής επικράτειας του “Κοσόβου” στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, συμφωνία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες του “Κοσόβου” να ενταχθεί στην ΕΕ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι ενεργά προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πιστεύει πλήρως στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα ώθηση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ιλαμόλα ρώτησε επίσης την εκτελεστική εξουσία για τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Σλοβενία ​​μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων , στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσες. Η Καταλανή βουλευτής ρώτησε εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εικόνα της Ισπανίας βλάπτεται με το βέτο στις σημαίες και τα σύμβολα μιας χώρας όπως το “Κόσοβο”.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή του Σάντσες και των ηγετών άλλων χωρών της ΕΕ που δεν αναγνώρισαν το “Κόσοβο”, αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθούν σύμβολα σε αυτή την εκδήλωση. «Η στάση της μη αναγνώρισης δεν σημαίνει διακοπή της συμμετοχής», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση, ενώ η συμμετοχή φέρεται να έχει ορισμένους όρους που έχουν συμφωνηθεί εντός της Ε.Ε.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος