Ισπανία: Ζήτησε τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων κυβικών ραδιενεργού χώματος από την Αλμερία σε αμερικανικό έδαφος

Η Ισπανία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανασκάψουν και να μεταφέρουν στο αμερικανικό έδαφος δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα χώματος από την Αλμερία που μολύνθηκε ραδιενεργά το 1966 όταν ένα βομβαρδιστικό B-52 με πυρηνικές βόμβες συνετρίβη εκεί.

Πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το αίτημα εστάλη στις ΗΠΑ και αναφέρεται σε συμφωνία του 2015 μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική. Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη απαντήσει. Στις 17 Ιανουαρίου 1966, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52, σε αποστολή περιπολίας, συγκρούστηκε στον αέρα πάνω από τις ακτές της Ισπανίας με ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, επτά άτομα από τα 11 και στα δύο αεροσκάφη έχασαν τη ζωή τους. Και τέσσερις θερμοπυρηνικές βόμβες έπεσαν από το βομβαρδιστικό. Η μια κατέληξε στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ τρείς έπεσαν κοντά στην ισπανική πόλη Palomares στην επαρχία Αλμερία.

Οι βόμβες είναι κατασκευασμένες για να μην εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, αλλά δύο δεξαμενές που περιέχουν πλουτώνιο-239 διαρρηγνύονται και το ραδιενεργό υλικό είναι διασκορπισμένο στο έδαφος.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έστειλαν 1.600 στρατιώτες στον τόπο του ατυχήματος. Η βόμβα που έπεσε στη θάλασσα ανασύρθηκε με τη βοήθεια υποβρυχίου από βάθος 870 μέτρων.

1.400 βαρέλια μολυσμένου χώματος (περίπου 3 κιλά πλουτωνίου διέρρευσαν από τις βόμβες) γεμίστηκαν και στάλθηκαν σε ειδική αποθήκη στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Και οι δύο χώρες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό. Ο Ισπανός υπουργός τουρισμού τότε, μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ, κολύμπησαν στη θάλασσα κοντά στην πόλη Παλομάρες λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό για να δείξουν ότι ούτε οι ντόπιοι ούτε οι επισκέπτες είχαν να φοβηθούν τίποτα.

Αλλά μελέτη που διεξήχθη το 2007 έδειξε ότι η γη όπου έπεσαν οι βόμβες παρέμενε μολυσμένη σε μια έκταση περίπου 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Έκτοτε, η πληγείσα περιοχή έχει αποκλειστεί. Το 2015, η Μαδρίτη και η Ουάσιγκτον συνήψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να «διασφαλίσουν την απομάκρυνση του μολυσμένου εδάφους και τη διάθεσή του σε κατάλληλη τοποθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Έκτοτε όμως δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά από τη στιγμή που τα πολιτικά καθεστώτα και στις δύο χώρες άλλαξαν λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να υποβάλει νέο αίτημα στην Ουάσιγκτον αφού εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο» αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Guardian, El Pais

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος