Ισπανία: Την αρχειοθέτηση τριών φορολογικών υποθέσεων του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος προτείνει η Εισαγγελία σύμφωνα με δικαστικές πηγές

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι δικαστικές πηγές συγκλίνουν ότι η Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου (Tribunal Supremo) ετοιμάζεται να ολοκληρώσει και να καταθέσει την έρευνα σχετικά με τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αναλυτική επεξήγηση της εισαγγελίας μετά από δύο χρόνια έρευνας εντούτοις οι πηγές αναφέρουν ότι η αρχειοθέτηση είναι ο μόνος δρόμος καθώς τα φερόμενα ως φορολογικά εγκλήματα συνέβησαν πριν το 2014 ενώ ο Χουάν Κάρλος διατελούσε εν ενεργεία βασιλιάς και προστατεύονταν από ασυλία.

Επιπλέον το γεγονός ότι από πλευράς του πρώην βασιλιά προέκυψαν δύο φορολογικές ρυθμίσεις περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύει ακόμα περισσότερο την θέση του. Εκείνο όμως που αναμένεται να ξεκαθαριστεί είναι πώς ο πρώην βασιλιάς ειδοποιήθηκε για την φορολογική έρευνα που γινόταν στο πρόσωπό του, κατ’ εξαίρεση.

Αυτή η συνθήκη ανοίγει το δρόμο για τον 83χρονο πρώην βασιλιά να επιστρέψει στην Ισπανία μετά από 14 μήνες αυτοεξορίας του στο Αμπού Ντάμπι της Σαουδικής Αραβίας. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι η επιστροφή του πρώην βασιλιά στην Ισπανία θα γίνει άμεσα. Και αυτό διότι τόσο ίδιος όσο και το παλάτι δεν επιθυμούν να υπάρξει περαιτέρω ζημιά για την εικόνα της μοναρχίας από αυτήν που μέχρι σήμερα υφίσταται.

Η είδηση για την απόφαση της εισαγγελίας, συμπίπτει με την κυκλοφορία στη Γαλλία ενός νέου βιβλίου για τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας με τίτλο “Mon roi déchu” (Ο έκπτωτος βασιλιάς μου) της Γαλλοβενεζολάνας ιστορικού Laurence Debray η οποία ως ιστορικός εξιστορεί τους διαλόγους της τελευταίας δεκαετίας που διατήρησε με τον πρώην βασιλιά. Το βιβλίο της ολοκληρώνεται με την επίσκεψη που πραγματοποίησε η ίδια την περασμένη άνοιξη στο Αμπού Ντάμπι προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του.

Η Laurence Debray είναι συγγραφέας επίσης της βιογραφίας του Χουάν Κάρλος για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ το οποίο βασίστηκε σε δεκάδες ώρες συνεντεύξεων μαζί του που πραγματοποιήθηκαν το 2014. Όπως εξηγεί στο βιβλίο της όταν έφτασε στο Αμπού Ντάμπι βρήκε τον πρώην βασιλιά να ζεί όχι σε ένα πολυτελές παλάτι αλλά σε ένα απομακρυσμένο και διακριτικό μέρος. Περιγράφει επίσης ότι ο πρώην βασιλιάς βρίσκεται συνεχώς συνδεδεμένος στο ιντερνέτ απ΄όπου παρακολουθεί την θεία λειτουργία που γίνεται καθημερινά στο παλάτι. Επίσης τονίζει ότι φορούσε αθλητικά ρούχα και φαινόταν αρκετά αδυνατισμένος και όπως της επιβεβαίωσε ο ίδιος έχασε 12 κιλά. Εξηγεί δε , ότι η ίδια θαύμαζε τον Ισπανό πρώην μονάρχη από την παιδική της ηλικία. 

Όταν ρώτησε τον πρώην βασιλιά αν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ισπανία εκείνος της απάντησε: “Θα αρκούσε να πάρω ένα αεροπλάνο. Αλλά οι δημοσιογράφοι θα με ακολουθούσαν σε κάθε βήμα μου… Εδώ δεν ενοχλώ το παλάτι”. Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο πρώην βασιλιάς αναφέρει ότι “κάποιοι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι που έφυγα από την Ισπανία και η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπιζα πολλές πιέσεις.”

Τέλος, η συγγραφέας αναφέρει και μία ακόμα τηλεφωνική στιγμή που έζησε με τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος λίγες μέρες μετά την κηδεία του Φελίπε του Εδιμβούργου : “Ήταν υπέροχη, πραγματικά συναρπαστική και κομψή», λέει ο πρώην βασιλιάς. Και συνεχίζει «Και η κηδεία του πατέρα μου ήταν πολύ όμορφη. Τώρα πρέπει να σκεφτώ και την δική μου… ». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος