Ισπανία: Στασιμότητα στους εμβολιασμούς καθώς ξεπεράστηκε το απαιτούμενο ποσοστό ανοσίας

Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

 Ο ρυθμός των εμβολιασμών καθίσταται καθημερινά όλο και πιο στάσιμος στην Ισπανία. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια – τα οποία αντίθετα περισσεύουν – αλλά γιατί δεν υπάρχει πληθυσμός πλέον για να εμβολιαστεί.

Έως αυτή την ώρα το 86,9% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις. Συνολικά το ποσοστό αυτό αποτελεί το 77,2% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Επιπλέον οι Ισπανοί που έλαβαν τουλάχιστον την μία δόση φθάνουν πλέον το 90%.

Στα ποσοστά αυτά αν υπολογίσει κανείς ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών αποτελούν το 11% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας συν το 4% των αντιεμβολιαστών επομένως η Ισπανία εμφανίζει αυτή την στασιμότητα εξαιτίας όχι της απροθυμίας των πολιτών αλλά από το γεγονός ότι πλέον οι εμβολιασμοί έφτασαν και ξεπέρασαν το απαιτούμενο ποσοστό ανοσοποίησης. Άλλωστε αυτή είναι και η αιτία για την οποία στις 17 Αυτονομίες της Ισπανίας έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα εκτός από την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ως αυτή την ώρα έχουν εμβολιαστεί περίπου 36,6 εκατομμύρια από τα 42,1 που αποτελούν τον πληθυσμό άνω των 12 ετών. 

Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι ναι μεν ο γενικός δείκτης κρουσμάτων έχει πέσει πλέον στα 59 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες και 26,12 το τελευταίο επταήμερο, εντούτοις το τελευταίο εικοσιτετράωρο 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα πλησιάζουν πλέον τα 5 εκατομμύρια (4.959.091) ενώ 86.415 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19. Η χαλάρωση όμως είναι εμφανής κυρίως στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων καθώς πλέον οι ασθενείς με κορονοϊό καλύπτουν μόνο το 7,76% των συνολικών κλινών.

Πίνακας εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα. Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Ισπανία: Στασιμότητα στους εμβολιασμούς καθώς ξεπεράστηκε το απαιτούμενο ποσοστό ανοσίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος