Ισπανία: Πολιτικές αντιδράσεις για απόφαση Σάντσεθ να μην παρατείνει την κατάσταση συναγερμού πέραν της 9ης Μαΐου

Μαδρίτη/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία λήγει στις 9 Μαΐου. Όταν στις 3 Νοεμβρίου του 2020 η πρόταση αυτή ερχόταν για ψηφοφορία στην Βουλή από την κυβέρνηση Σάντσεθ, είχε συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είχε χαρακτηριστεί υπερβολική καθώς σήμαινε περιοριστικά μέτρα για ένα εξάμηνο, αλλά τελικά υπερψηφίστηκε με 194 ψήφους και 103 αποχές.

Η χθεσινή εικόνα στο ισπανικό κοινοβούλιο ήταν ακριβώς η αντίθετη. Αφενός ο Σάντσεθ επέμενε ότι στις 9 Μαΐου αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόνιζε ότι η πορεία των εμβολιασμών θα το επιτρέψει, αφετέρου τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρηματολογούσαν ότι επιβάλλεται η παράτασή της.

Για το σχεδόν ομόσπονδο σύστημα των 17 Αυτονομιών στις οποίες διαιρείται η χώρα, ο χαρακτηρισμός μίας κατάστασης ως “έκτακτη ανάγκη” (estado de emergencia) και η ψηφοφορία της από την Βουλή λύνει τα χέρια στις 17 τοπικές κυβερνήσεις προκειμένου να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα. Διαφορετικά οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα για παράδειγμα να αποφασίσουν την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας διότι αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος σε ένα δικαστικό Γολγοθά για την πλειοψηφία των Αυτονομιών που θα πρέπει να υποχρεωθούν να ανοίξουν τα πάντα προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν την επέμβαση εισαγγελέα.

Οι 17 τοπικές κυβερνήσεις σε όλο το διάστημα της πανδημίας (εκτός των πρώτων τριών μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020, όπου είχε επιβληθεί καθολικό λοκντάουν) έχουν την αρμοδιότητα των θεμάτων Υγείας αλλά αναλαμβάνουν και την ευθύνη των περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν σε κάθε περιοχή. Αυτό καθορίζεται κάθε φορά από την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων.

Η πλειοψηφία των τοπικών πρωθυπουργών ζητούν την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά και μερίδα της επιτροπής ειδικών καθώς παρά το ημερολόγιο εμβολιασμού ανοίγει ο δρόμος στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης κάθε φορά που θα λαμβάνεται κάποιο περιοριστικό μέτρο. Ως αυτή την ώρα τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα τα οποία στην ουσία καταργούνται εξαιτίας της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι: η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, το περιμετρικό κλείσιμο των Αυτονομιών, η απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσότερων από 6 ατόμων και ο περιορισμός στην χωρητικότητα των θρησκευτικών τόπων λατρείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος