Ισπανία: Nέο ρεκόρ με 99.671 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Το έκτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε καθημερινές λοιμώξεις στην Ισπανία. Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα 99.671 νέα κρούσματα και πρόσθεσε 114 θανάτους στον επίσημο αριθμό των θυμάτων του κορoνοϊού. Η αυτόνομη κοινότητα με το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων συνεχίζει να είναι η Ναβάρα, ενώ ακολουθούν η La Rioja και η Χώρα των Βάσκων.

Η κυβέρνηση και οι αυτόνομες κοινότητες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ειδικούς προκειμένου να καθορίσουν νέα μέτρα, αλλά και την πιθανή αναβολή της κανονικής έναρξης των σχολείων μετά τις γιορτές.

Μειωμένες σχεδόν στο μισό οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Μπορεί τα κρούσματα να σπάνε κάθε ρεκόρ αλλά ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μικρότερος. Παρ όλα αυτά τα νοσοκομεία συνεχίζονται να δέχονται πιέσεις. Οι καθημερινές εισαγωγές στις ΜΕΘ ισοδυναμούν με το 44% της χειρότερης αιχμής του κύματος του Ιανουαρίου του 2021.

Η Ισπανία βυθίζεται σε ένα διαφορετικό κύμα κορονοϊού. Από τη μία πλευρά, οι λοιμώξεις συνεχίζουν να εκρήγνυνται και προκαλούν ανησυχία. Από την άλλη, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτές οι δύο τάσεις θα καθορίσουν την εικόνα της τρέχουσας επιδημίας.

Αν και κάθε νέα λοίμωξη μεταφράζεται πλέον σε λιγότερες νοσηλείες, ο πολλαπλασιασμός των λοιμώξεων μπορεί να εκτοξεύσει τις εισαγωγές στα ύψη, και να πιέσει για άλλη μια φορά ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η αποφυγή αυτής της εξέλιξης εξαρτάται από δύο πιθανά αλλά όχι επιβεβαιωμένα σενάρια: ότι η Όμικρον είναι πολύ ελαφρύτερη από τη Δέλτα και ότι προκαλεί σύντομα κύματα και τα κρούσματα σύντομα μειώνονται.

Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν έναν αριθμό μολύνσεων σε ιστορικά υψηλά. Τις τελευταίες επτά ημέρες στην Ισπανία έχουν καταμετρηθεί περισσότερα κρούσματα από ποτέ στην πανδημία, 60% περισσότερα από ό,τι στη χειρότερη έκρηξη του κύματος του Ιανουαρίου 2021. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα θετικά δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης για την ώρα και αυτή η ταχύτητα είναι ο κύριος λόγος να παραμείνει το σύστημα σε εγρήγορση. Όσο συνεχίζονται οι λοιμώξεις, η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελεί πιθανή απειλή.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος