Ισπανία: Μεταβίβαση δωρεάν κατοικιών στους πληγέντες αποφασίζει η Ένωση Τραπεζών – Οι βασιλιάδες επισκέπτονται την Λα Πάλμα

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Οι Ισπανοί βασιλιάδες συνοδεία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, επισκέπτονται αυτή την ώρα το νησί της Λα Πάλμα και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την έκρηξη του ηφαιστείου. Συναντώνται τόσο με τις αρχές του νησιού και το συντονιστικό όργανο όσο και με κατοίκους που εδώ και 4 νύχτες κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτι τους ή τα έχασαν παντελώς.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Νέα Υόρκη στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποσχέθηκε ότι «κανείς δεν θα μείνει άστεγος» στη Λα Πάλμα. Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι των κοντινών οικισμών χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι τοπικές αρχές σε όσους δεν είχαν συγγενικά ή φιλικά σπίτια να διαμείνουν παραχωρεί ξενοδοχεία στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Στο μεταξύ η πορεία της λάβας προς τη θάλασσα συνεχίζεται πολύ αργά, με ταχύτητα μόλις 4 μέτρα την ώρα. Το μέτωπο του μάγματος έχει πρόσοψη πλάτους 600 μέτρων, ύψος μεγαλύτερο από 12 μέτρα και βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την ακτή, σύμφωνα με τον δορυφόρο του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ο λόγος της επιβραδυντικής της πορείας οφείλεται στην διαμόρφωση του εδάφους που δεν έχει κλίση, όπως στην αρχή της πορείας αυτής. Όμως συνεχίζει να καταπίνει σπίτια και καλλιεργημένες εκτάσεις δίνει όμως την δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν περισσότερο χρόνο για να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Συνολικά η λάβα έχει καταστρέψει 350 κατοικίες και 166,2 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus όμως ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης των Καναρίων Νησιών Άνχελ Βίκτορ Τόρες, τονίζει ότι τα ολικώς κατεστραμμένα σπίτια υπερβαίνουν τα 400 ως τώρα. Την Τετάρτη η κυβέρνηση των Καναρίων ανακοίνωσε την αγορά 73 άδειων κατοικιών στη Λα Πάλμα και τη χρήση άλλων προκατασκευασμένων κατοικιών για όσους έχασαν τα πάντα. Επιπλέον, σήμερα, η Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων από Αναδιάρθρωση Τραπεζών (Sareb), η Ισπανική Τραπεζική Ένωση (AEB), η CECA και η Εθνική Ένωση Πιστωτικών Συνεταιρισμών (UNACC) συμφώνησε να μεταβιβάσει δωρεάν ακίνητα στους πληγέντες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος