Ισπανία: Ημέρα του Συντάγματος – Πληθαίνουν οι φωνές για αναθεώρησή του

Εθνική αργία στην Ισπανία,  η 6η Δεκεμβρίου, καθώς αποτελεί την Ημέρα του Συντάγματος, της ισπανικής Magna Carta, που κλείνει εφέτος 43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Με αφορμή την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται από το πρωί σειρά εκδηλώσεων στο ισπανικό κοινοβούλιο όπου αποτυπώνονται και οι απόψεις των κομματικών εκπροσώπων σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1978.

Από τις εκδηλώσεις απουσιάζουν εθνικιστικά και αποσχιστικά κόμματα τα οποία σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι το ισχύον Σύνταγμα δεν εκφράζει τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους.

Στον ισπανικό Τύπο, φιλοξενούνται οι απόψεις τόσο πρώην πρόεδρων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και έγκριτων συνταγματολόγων οι οποίοι αφενός επιβεβαιώνουν την εγκυρότητά του νυν συντάγματος , συμφωνούν όμως στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που αφορούν καταρχήν στο καθεστώς των 17 Αυτόνομων Κοινοτήτων στις οποίες διαιρείται διοικητικά η Ισπανία αλλά και στο άρθρο του Συντάγματος που αφορά στη διαδοχή του ισπανικού θρόνου και μέχρι σήμερα επέτρεπε μόνο άνδρες διαδόχους. Ο νυν μονάρχης όμως είναι πατέρας δύο κοριτσιών οπότε απαιτείται αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του συντάγματος.

Το γεγονός ότι και η ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου είναι εθνική θρησκευτική αργία (Inmaculada Concepción – Αμμωμος Σύλληψις) οδήγησε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ισπανούς σε μαζικές εξόδους από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία κάτι που το 2020 λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατόν.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος