Ισπανία: Η σύλληψη Πουιτζντεμόντ προκαλεί τριγμούς στον διάλογο Μαδρίτης – Βαρκελώνης

Η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Σαρδηνία, έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας. Κι αυτό διότι μετά από πολλές διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει την περασμένη Άνοιξη να ξεκινήσουν τον πολιτικό διάλογο που θα οδηγούσε στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ο διάλογος ξεκίνησε ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου και στις διμερείς επιτροπές συμμετέχουν μέλη των κυβερνήσεων και από τις δύο πλευρές.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η σύλληψη αυτή και η ενδεχόμενη έκδοση του πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Ισπανία, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της στάσης και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος μπορεί να δυναμιτίσει τις όποιες διαπραγματευτικές προσπάθειες. Για την ώρα τόσο η ιταλική Δικαιοσύνη όσο και η ισπανική βρίσκονται στην διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων ενώ ο ο Κάρλες Πουιτζντεμόν υπολογίζεται ότι θα ανακριθεί τις επόμενες 48 ώρες για να επικυρωθεί ή όχι η σύλληψή του και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο Εφετείο του Σάσαρι, το οποίο θα αποφασίσει αν θα τον εκδώσει ή όχι στην Ισπανία. Ο μέγιστος χρόνος για να αποφασιστεί η παράδοσή του στην Ισπανία είναι 60 ημέρες. Η Ιταλία όμως αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι δηλαδή στο ιταλικό Δίκαιο, δεν προβλέπεται η κατηγορία της στάσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πουιτζντεμόν συλλαμβάνεται από τότε που διέφυγε στο Βέλγιο κρυμμένος σε ένα αυτοκίνητο μετά την αποτυχημένη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017. Τον Μάρτιο του 2018, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας συνελήφθη στη Γερμανία, καθώς επέστρεφε οδικώς στην κατοικία του στο Βατερλώ του Βελγίου μετά από μια διάλεξη στο Ελσίνκι. Ο Πουιτζντεμόν φυλακίστηκε στο Neumünster και αφέθηκε ελεύθερος 12 ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια, ένα γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την παράδοσή του στην Ισπανία και ο Πουιτζντεμόν επέστρεψε στο Βέλγιο.

Η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Πουιτζντεμόντ «πρέπει να ακολουθήσει όλες τις δικαστικές διαδικασίες ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης». Επίσης αρνείται κατηγορηματικά ότι στη διαδικασία σύλληψης του Καταλανού πρώην προέδρου στο Αλγκέρο της Σαρδηνίας, συμμετείχαν και Ισπανοί αστυνομικοί, όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι του.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης ήταν άμεση καθώς κάλεσε τους Καταλανούς υπέρ της απόσχισης σε διαμαρτυρία μπροστά στο ιταλικό προξενείο στη Βαρκελώνη για μία σύλληψη που θεωρούν παράνομη. Την διαμαρτυρία υποστηρίζουν και τα δύο εθνικιστικά κόμματα Junts και ERC, που συγκυβερνούν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος