Ισπανία: Εθνική αργία για την Ημέρα του Συντάγματος

Array

Εθνική αργία στην Ισπανία η 6η Δεκεμβρίου καθώς αποτελεί την Ημέρα του Συντάγματος, της ισπανικής Magna Carta που κλείνει εφέτος 44 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Με αφορμή την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται από το πρωί σειρά εκδηλώσεων στο ισπανικό κοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων.

Η πρόεδρος της Βουλής Μεριτσέλ Μπατέτ στην ομιλία της κάλεσε τα κόμματα να επιλέγουν τον δημιουργικό και δημοκρατικό διάλογο στο κοινοβούλιο αντί της πόλωσης, των προσωπικών αντεγκλήσεων και της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί τελευταία σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής. «Οι πολίτες περιμένουν από τους εκπροσώπους τους ο κοινοβουλευτικός λόγος να χρησιμοποιείται για να επιχειρηματολογεί, να μην πληγώνει, να προτείνει, να μην προσβάλει και να χτίζει. Είναι στο χέρι μας να μην απογοητεύσουμε αυτή την εμπιστοσύνη», είπε ενώ υπενθύμισε ότι «το πολιτικό ζήτημα του Συντάγματός μας είναι η ελπίδα».

Ο εορτασμός της Ημέρας του Συντάγματος λαμβάνει χώρα έξω από το κοινοβούλιο για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά αυτή τη φορά όχι λόγω των περιορισμών λόγω της πανδημίας, αλλά για να γίνει προσιτή για το κοινό ενώ για πρώτη φορά η έπαρση της σημαίας έγινε στην είσοδο της Βουλής και όχι στην πλατεία Κολόμβου όπως συνηθίζεται.

Από τις επίσημες εκδηλώσεις απουσιάζουν εθνικιστικά και αποσχιστικά κόμματα όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο αλλά απουσιάζουν επίσης και οι 50 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Βοξ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μόνο οι ίδιοι είναι οι πραγματικοί υπερασπιστές του Συντάγματος.

Το γεγονός ότι και η ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου είναι επίσης θρησκευτική αργία (Inmaculada Concepción – Αμμωμος Σύλληψις) οδήγησε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ισπανούς σε μαζικές εξόδους από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία παρά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος